- Lut 25, 2007
- 671
- 0
- 0
Pierożki popularne w krajach takich jak Syria, Liban i Jordania.
NA CIASTO:
250 g mąki
50 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy z oliwek
NADZIENIE:
1 kg świeżego szpinaku (użyłam mrożonego)
1 średnia cebula
ok. 50 g orzeszków piniowych
30 g masła
sól i pieprz
łyżeczka sumaku (sumaku nie posiadam , wiec dałam odrobinę kuminu, gałki muszkatołowej i 1 zmiażdżony gozdzik)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , oliwą i masłem, zagnieść.Dodać tyle wody by wyszło elastyczne ciast
dstawić na godzinę (w foliowej torbie).
Orzeszki uprażyć na patelni z odrobiną oliwy i odłożyć na ręcznik papierowy.
Bardzo drobno posiekać cebulę i chwilkę dusić na maśle, dodać szpinak , przyprawy i dusić ok. 5 min.Jeśli masa jest zbyt mokra , podgrzewać jeszcze chwilę (bez przykrycia) aby odparował nadmiar płynu.
Na koniec dodajemy orzeszki i zdejmujemy patelnie z ognia.
Ciasto rozwałkować na cienkie płaty, dużą szklanką wyciąć kółka, na każdym ułożyć po łyżeczce nadzienia i zlepić w pierożek. Piec 20 min. w 200 stopniach, do uzyskania złotego koloru (nie mogą zbrązowieć)
Podawać na ciepło np. z sosem jogurtowym.
NA CIASTO:
250 g mąki
50 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy z oliwek
NADZIENIE:
1 kg świeżego szpinaku (użyłam mrożonego)
1 średnia cebula
ok. 50 g orzeszków piniowych
30 g masła
sól i pieprz
łyżeczka sumaku (sumaku nie posiadam , wiec dałam odrobinę kuminu, gałki muszkatołowej i 1 zmiażdżony gozdzik)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , oliwą i masłem, zagnieść.Dodać tyle wody by wyszło elastyczne ciast
Orzeszki uprażyć na patelni z odrobiną oliwy i odłożyć na ręcznik papierowy.
Bardzo drobno posiekać cebulę i chwilkę dusić na maśle, dodać szpinak , przyprawy i dusić ok. 5 min.Jeśli masa jest zbyt mokra , podgrzewać jeszcze chwilę (bez przykrycia) aby odparował nadmiar płynu.
Na koniec dodajemy orzeszki i zdejmujemy patelnie z ognia.
Ciasto rozwałkować na cienkie płaty, dużą szklanką wyciąć kółka, na każdym ułożyć po łyżeczce nadzienia i zlepić w pierożek. Piec 20 min. w 200 stopniach, do uzyskania złotego koloru (nie mogą zbrązowieć)
Podawać na ciepło np. z sosem jogurtowym.
