Fatayer

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
Pierożki popularne w krajach takich jak Syria, Liban i Jordania.

NA CIASTO:
250 g mąki
50 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy z oliwek

NADZIENIE:
1 kg świeżego szpinaku (użyłam mrożonego)
1 średnia cebula
ok. 50 g orzeszków piniowych
30 g masła
sól i pieprz
łyżeczka sumaku (sumaku nie posiadam , wiec dałam odrobinę kuminu, gałki muszkatołowej i 1 zmiażdżony gozdzik)

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , oliwą i masłem, zagnieść.Dodać tyle wody by wyszło elastyczne ciasto_Odstawić na godzinę (w foliowej torbie).

Orzeszki uprażyć na patelni z odrobiną oliwy i odłożyć na ręcznik papierowy.
Bardzo drobno posiekać cebulę i chwilkę dusić na maśle, dodać szpinak , przyprawy i dusić ok. 5 min.Jeśli masa jest zbyt mokra , podgrzewać jeszcze chwilę (bez przykrycia) aby odparował nadmiar płynu.
Na koniec dodajemy orzeszki i zdejmujemy patelnie z ognia.

Ciasto rozwałkować na cienkie płaty, dużą szklanką wyciąć kółka, na każdym ułożyć po łyżeczce nadzienia i zlepić w pierożek. Piec 20 min. w 200 stopniach, do uzyskania złotego koloru (nie mogą zbrązowieć)
Podawać na ciepło np. z sosem jogurtowym.

892c4858ac1fb896.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
O bardzo fajny pomysł.
daumen.gif

Mam tylko obawy, czy one na tych końcach nie sa okrobnie twarde i ostre?
 

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
Nie są ostre na końcach. Ciasto bardziej przypomina ciasto kruche , niż np. pierogowe.Pomijając kształt, to takie jakby mini tarty.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy