Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Fefernuski kociewskie.*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1480336" data-attributes="member: 421"><p><span style="font-size: 26px"><strong><span style="color: #8B0000">Fefernuski kociewskie.</span></strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]86264[/ATTACH]</p><p></p><p>-1 ,5 kg mąki</p><p>-25 dag smalcu</p><p>-0,5 kg miodu pszczelego</p><p>-5 jaj</p><p>-1 szkl. cukru</p><p>-2 łyżeczki amoniaku</p><p>-2 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>-1 szklanka mleka</p><p><span style="color: #8B0000">przyprawy:</span></p><p>-2 łyżeczki cynamonu</p><p>-2 łyżeczki goździków (mielonych)</p><p>-2 łyżeczki gałki muszkatołowej (startej)</p><p>-pół łyżeczki pieprzu</p><p></p><p>Cukier, miód, mleko i smalec roztopić, wlać do miski z mąką i przyprawami.</p><p> Od razu wymieszać drewnianą łyżką i stopniowo dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać sodę i amoniak wymieszany w małej ilości wody. </p><p> Dobrze wyrobić, przykryć i odstawić na kilka dni (nawet do dwóch tygodni) w chłodne miejsce.</p><p> Porcjami wyjmować ciasto, uformować wałeczek i pokroić go na dwucentymetrowe kawałki (jak małe kopytka).</p><p> Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.<span style="color: #8B0000"> Piec w temperaturze 180 st. C w około 20 minut.</span></p><p> Przygotować rzadki lukier. Do lukru partiami wkładać wystudzone ciasteczka. Delikatnie wymieszać tak, aby całe pokryły się lukrem i szybko wyjąć, aby ociekły.</p><p> Rozłożyć fefernuski na stole i co jakiś czas przewracać, aby równomiernie obsychały. Gdy już będą bardzo suche, włożyć je do </p><p> pojemników.</p><p> W szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i długo zachowują aromat.</p><p></p><p><a href="http://kuchnia.kociewie.eu/fefernuski-kociewskie" target="_blank"><strong>Przepis pochodzi z kuchni kociewskiej</strong></a></p><p><a href="http://kuchnia.kociewie.eu/fefernuski-kociewskie" target="_blank"><strong></strong></a></p><p><span style="color: #2E8B57">Produkt zarejestrowany na Ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.</span></p><p><span style="color: #2E8B57"></span></p><p><span style="color: #2E8B57"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1480336, member: 421"] [SIZE=14][B][COLOR=#8B0000]Fefernuski kociewskie.[/COLOR][/B][/SIZE] [ATTACH=full]86264[/ATTACH] -1 ,5 kg mąki -25 dag smalcu -0,5 kg miodu pszczelego -5 jaj -1 szkl. cukru -2 łyżeczki amoniaku -2 łyżeczki sody oczyszczonej -1 szklanka mleka [COLOR=#8B0000]przyprawy:[/COLOR] -2 łyżeczki cynamonu -2 łyżeczki goździków (mielonych) -2 łyżeczki gałki muszkatołowej (startej) -pół łyżeczki pieprzu Cukier, miód, mleko i smalec roztopić, wlać do miski z mąką i przyprawami. Od razu wymieszać drewnianą łyżką i stopniowo dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać sodę i amoniak wymieszany w małej ilości wody. Dobrze wyrobić, przykryć i odstawić na kilka dni (nawet do dwóch tygodni) w chłodne miejsce. Porcjami wyjmować ciasto, uformować wałeczek i pokroić go na dwucentymetrowe kawałki (jak małe kopytka). Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.[COLOR=#8B0000] Piec w temperaturze 180 st. C w około 20 minut.[/COLOR] Przygotować rzadki lukier. Do lukru partiami wkładać wystudzone ciasteczka. Delikatnie wymieszać tak, aby całe pokryły się lukrem i szybko wyjąć, aby ociekły. Rozłożyć fefernuski na stole i co jakiś czas przewracać, aby równomiernie obsychały. Gdy już będą bardzo suche, włożyć je do pojemników. W szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i długo zachowują aromat. [URL="http://kuchnia.kociewie.eu/fefernuski-kociewskie"][B]Przepis pochodzi z kuchni kociewskiej [/B][/URL] [COLOR=#2E8B57]Produkt zarejestrowany na Ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. [/COLOR] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Fefernuski kociewskie.*
Top
Bottom