- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Fescher Hase
czyli mini pieczeń rzymska z jajkiem w środku.
1 mała cebula
1 papryka
1 ząbek czosnku
wiązka pietruszki
220 g mielonego mięsa
2 jajka
60 g bułki tartej
sól, pieprz, tymianek, papryka
oliwa do wysmarowania foremek
dodatkowo:
3 ugotowane na twardo jajka
Foremka do muffinów
1.Cebulę, paprykę, czosnek i pietruszkę siekamy w drobną kostkę. Mieszamy z mięsem mielonym, bułką tartą, 2 jajkami. Doprawiamy przyprawami do smaku ( powinien być wyrazisty smak pieprzu ). Wszystkie składniku gruntownie mieszamy.
2.Ugotowane jajka dzielimy na połowę. Każdą połówkę obklejamy mięsem i formujemy małe sznycelki pasujące do muffinowych foremek.
3.Foremki smarujemy tłuszczem. Wkładamy klopsy i pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temp 200 stopni.
Ps1. Przepis pochodzi z książki: Hanna Renz - Alles aus der Muffinform.
Ps2. Smakują na ciepło i na zimno. Z bułką w środku jak i z warzywami. Uniwersalna potrawa.
Ps3. Klasycznie Fescher Hase to pieczeń rzymska z jajkiem na twardo w środku.
czyli mini pieczeń rzymska z jajkiem w środku.

1 mała cebula
1 papryka
1 ząbek czosnku
wiązka pietruszki
220 g mielonego mięsa
2 jajka
60 g bułki tartej
sól, pieprz, tymianek, papryka
oliwa do wysmarowania foremek
dodatkowo:
3 ugotowane na twardo jajka
Foremka do muffinów
1.Cebulę, paprykę, czosnek i pietruszkę siekamy w drobną kostkę. Mieszamy z mięsem mielonym, bułką tartą, 2 jajkami. Doprawiamy przyprawami do smaku ( powinien być wyrazisty smak pieprzu ). Wszystkie składniku gruntownie mieszamy.
2.Ugotowane jajka dzielimy na połowę. Każdą połówkę obklejamy mięsem i formujemy małe sznycelki pasujące do muffinowych foremek.
3.Foremki smarujemy tłuszczem. Wkładamy klopsy i pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temp 200 stopni.
Ps1. Przepis pochodzi z książki: Hanna Renz - Alles aus der Muffinform.
Ps2. Smakują na ciepło i na zimno. Z bułką w środku jak i z warzywami. Uniwersalna potrawa.
Ps3. Klasycznie Fescher Hase to pieczeń rzymska z jajkiem na twardo w środku.