Fettuccine al forno

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
DSC_0532.JPG

400g makaronu
50+50 g masla
80g parmezanu
sol i pieprz
100g gotowanej szynki
mozzarella lub inny ser
bulka tarta
natka pietruszki (na ogol o niej zapominam
zahnlos.gif
)

Makaron ugotowac al dante. Moga byc tez tagliatelle. Wazne zeby byl szeroki i bardzo, baardzo cienki.
Natychmiast doprawic maslem, pieprzem i parmezanem.
Forme (taka, ktora podajemy na stol) posmarowac maslem i posypac bulka.
Wlozyc polowe makaronu, rozdrobniona szynke i ser. Wlozyc reszte makaronu.
Posypac wiorkami masla i tarta bulka.
Zapiec pod grilem do czasu gdy brzegi makaronu zbrazowieja i dostana babelkow.

podawac na werandach i tarasach z delikatnym winem (zinfandel) i salata.

Zdjecie niestety w przyszlosci, kiedy znow ser konsumowac bede. Jakby ktos zaufal i sie zlitowal
icon_wink.gif



Potrawa ta pochodzi z kuchni emilianskiej.
Kochaja ja dzieci (robilam na urodziny Kuby dla 10-tki), a i doroslym duza przyjemnosc sprawia chrupanie.
Robiac dla dzieci ukrywam w srodku groszek zielony.
Wegetarianom polece posmazone pieczarki zamiast szynki.
 

Załączniki

  • DSC_0532.JPG
    DSC_0532.JPG
    38.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Oj dobrze, ze zajrzalam. Musze kupic natke
icon_mrgreen.gif
Zamieniam sie w sluch: zaraz bedzie przejezdzal samochod z owocami i warzywami.
Te tagliatelle trzeba potem pokroic na porcje? Osobiscie wole zapiekac krotsze makarony...
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Bardzo dobry przepis dla zapracowanych mam
icon_wink.gif
. Moim tez przemyce zielony groszek, ale raczej bez pieczarek.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
potem trzeba kroic na porcje, ale mozna tez zrobic porcje w malych naczyniach do zapiekania. Kubie robilam z kozim parmezanem zawsze oddzielnie.
Forma musi byc plaska. Wtedy jest wiecej do chrupania.
Dla gosci idealne - przygotowuje sie wczesniej i tylko siup do piekarnika.
I rzeczywiscie ja zapiekam krotki makaron - taki kolo 5-8 cm. Najcienszy, jaki znalazlam na rynku i bez "tytulu wloskiego". Pewnie robia go amerykanie...

Na mniamie byla dyskusja czy na pewno jest to tanie danie?
... szynka gotowana to np. konserwowa (moja ulubiona), jest jej raptem 10 dkg i 10 dkg sera. Na 4 osoby ... na pewno nikt nie zbankrutuje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Wlasnie niedawno doszlam do wniosku, ze takie indywidualne naczynia do zapiekania bardzo by mi sie przydaly
icon_mrgreen.gif
Nie tylko do makaronu. Wstawic, zapiec i postawic na stole. Tymczasem ma sporo duzych...
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
male tez maja swoje zle strony. Podajac dzieciom tak czy inaczej musisz przelozyc na talerz, bo sa bardzo gorace.
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Taki zapiekany makaron bardzo smakowal moim dzieciom. Zapomnialam jedynie o bulce tartej, wiec nie byl taki chrupiacy. Winny rowniez piekarnik, bo gazowy wiec nie piecze od gory. Szkoda, ze nie dalo sie pochrupac. Bede robic mimo wszystko, sprobuje dluzej trzymac w piekrniku.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
maslo i bulka sprawiaja, ze bardziej chrupiacy.
I rozgrzej jak do chleba czy pizzy - na maksa. Powinno wystarczyc
daumen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy