- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0

400g makaronu
50+50 g masla
80g parmezanu
sol i pieprz
100g gotowanej szynki
mozzarella lub inny ser
bulka tarta
natka pietruszki (na ogol o niej zapominam

Makaron ugotowac al dante. Moga byc tez tagliatelle. Wazne zeby byl szeroki i bardzo, baardzo cienki.
Natychmiast doprawic maslem, pieprzem i parmezanem.
Forme (taka, ktora podajemy na stol) posmarowac maslem i posypac bulka.
Wlozyc polowe makaronu, rozdrobniona szynke i ser. Wlozyc reszte makaronu.
Posypac wiorkami masla i tarta bulka.
Zapiec pod grilem do czasu gdy brzegi makaronu zbrazowieja i dostana babelkow.
podawac na werandach i tarasach z delikatnym winem (zinfandel) i salata.
Zdjecie niestety w przyszlosci, kiedy znow ser konsumowac bede. Jakby ktos zaufal i sie zlitowal

Potrawa ta pochodzi z kuchni emilianskiej.
Kochaja ja dzieci (robilam na urodziny Kuby dla 10-tki), a i doroslym duza przyjemnosc sprawia chrupanie.
Robiac dla dzieci ukrywam w srodku groszek zielony.
Wegetarianom polece posmazone pieczarki zamiast szynki.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: