- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Filet z indyka z pieczarkami i brukselką
Zainspirował mnie przepis na brukselkę z tofu Yotama Ottolenghi z książki Obfitość, ale zrobiłam po swojemu i taką wersję wpisuję.
Ilości składników są orientacyjne, bo niczego nie ważyłam.
4 porcje
Składniki:
ok. 500 g filetu z indyka, pokrojonego w kostkę
ok. 500 g brukselki
ok. 500 g pieczarek
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
1/2 papryczki chili, posiekanej w wąskie plasterki
2 łyżki oleju
sól, szczypta cukru do gotowania brukselki
1 łyżka czarnego sezamu
natka pietruszki lub kolendry do posypania dania
marynata do mięsa:
2 łyżki słodkiego sosu chili lub podobnego sosu z imbirem i czosnkiem
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka syropu klonowego
1/2 łyżki octu ryżowego
ugotowany ryż basmati lub jaśminowy do podania
Wykonanie:
Wymieszać składniki marynaty, włożyć do niej mięso.
Oczyścić brukselkę z wierzchnich liści, przepołowić, obgotować 4 minuty w osolonym i lekko ocukrzonym wrzątku, odcedzić.
Usmażyć mięso, przełożyć do miski.
Oczyszczone pieczarki usmażyć z cebulą i papryczką chili, dodać mięso, brukselkę i ziarna sezamu, krótko podsmażyć do połączenia smaków. Posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Podać z ryżem basmati lub jaśminowym.
Zainspirował mnie przepis na brukselkę z tofu Yotama Ottolenghi z książki Obfitość, ale zrobiłam po swojemu i taką wersję wpisuję.
Ilości składników są orientacyjne, bo niczego nie ważyłam.
4 porcje
Składniki:
ok. 500 g filetu z indyka, pokrojonego w kostkę
ok. 500 g brukselki
ok. 500 g pieczarek
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
1/2 papryczki chili, posiekanej w wąskie plasterki
2 łyżki oleju
sól, szczypta cukru do gotowania brukselki
1 łyżka czarnego sezamu
natka pietruszki lub kolendry do posypania dania
marynata do mięsa:
2 łyżki słodkiego sosu chili lub podobnego sosu z imbirem i czosnkiem
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka syropu klonowego
1/2 łyżki octu ryżowego
ugotowany ryż basmati lub jaśminowy do podania
Wykonanie:
Wymieszać składniki marynaty, włożyć do niej mięso.
Oczyścić brukselkę z wierzchnich liści, przepołowić, obgotować 4 minuty w osolonym i lekko ocukrzonym wrzątku, odcedzić.
Usmażyć mięso, przełożyć do miski.
Oczyszczone pieczarki usmażyć z cebulą i papryczką chili, dodać mięso, brukselkę i ziarna sezamu, krótko podsmażyć do połączenia smaków. Posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Podać z ryżem basmati lub jaśminowym.
Ostatnia edycja: