Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Filet z indyka z pieczarkami i brukselką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1605487" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Filet z indyka z pieczarkami i brukselką</strong></p><p></p><p>Zainspirował mnie przepis na brukselkę z tofu Yotama Ottolenghi z książki Obfitość, ale zrobiłam po swojemu i taką wersję wpisuję.</p><p>Ilości składników są orientacyjne, bo niczego nie ważyłam.</p><p></p><p>4 porcje</p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>ok. 500 g filetu z indyka, pokrojonego w kostkę</p><p>ok. 500 g brukselki</p><p>ok. 500 g pieczarek</p><p>1 duża cebula, pokrojona w kostkę</p><p>1/2 papryczki chili, posiekanej w wąskie plasterki</p><p>2 łyżki oleju</p><p>sól, szczypta cukru do gotowania brukselki</p><p>1 łyżka czarnego sezamu</p><p>natka pietruszki lub kolendry do posypania dania</p><p></p><p>marynata do mięsa:</p><p>2 łyżki słodkiego sosu chili lub podobnego sosu z imbirem i czosnkiem</p><p>3 łyżki sosu sojowego</p><p>3 łyżki oleju sezamowego</p><p>1 łyżka syropu klonowego</p><p>1/2 łyżki octu ryżowego</p><p></p><p>ugotowany ryż basmati lub jaśminowy do podania</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Wymieszać składniki marynaty, włożyć do niej mięso.</p><p>Oczyścić brukselkę z wierzchnich liści, przepołowić, obgotować 4 minuty w osolonym i lekko ocukrzonym wrzątku, odcedzić.</p><p>Usmażyć mięso, przełożyć do miski.</p><p>Oczyszczone pieczarki usmażyć z cebulą i papryczką chili, dodać mięso, brukselkę i ziarna sezamu, krótko podsmażyć do połączenia smaków. Posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.</p><p></p><p>Podać z ryżem basmati lub jaśminowym.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1605487, member: 1024"] [B]Filet z indyka z pieczarkami i brukselką[/B] Zainspirował mnie przepis na brukselkę z tofu Yotama Ottolenghi z książki Obfitość, ale zrobiłam po swojemu i taką wersję wpisuję. Ilości składników są orientacyjne, bo niczego nie ważyłam. 4 porcje [B]Składniki:[/B] ok. 500 g filetu z indyka, pokrojonego w kostkę ok. 500 g brukselki ok. 500 g pieczarek 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 1/2 papryczki chili, posiekanej w wąskie plasterki 2 łyżki oleju sól, szczypta cukru do gotowania brukselki 1 łyżka czarnego sezamu natka pietruszki lub kolendry do posypania dania marynata do mięsa: 2 łyżki słodkiego sosu chili lub podobnego sosu z imbirem i czosnkiem 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka syropu klonowego 1/2 łyżki octu ryżowego ugotowany ryż basmati lub jaśminowy do podania [B]Wykonanie:[/B] Wymieszać składniki marynaty, włożyć do niej mięso. Oczyścić brukselkę z wierzchnich liści, przepołowić, obgotować 4 minuty w osolonym i lekko ocukrzonym wrzątku, odcedzić. Usmażyć mięso, przełożyć do miski. Oczyszczone pieczarki usmażyć z cebulą i papryczką chili, dodać mięso, brukselkę i ziarna sezamu, krótko podsmażyć do połączenia smaków. Posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry. Podać z ryżem basmati lub jaśminowym. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Filet z indyka z pieczarkami i brukselką
Bottom