- Wrz 1, 2006
- 1,706
- 0
- 0
Jem to w koło Macieju, przepis toto właściwie nie jest, ale może komuś zasmakuje, jak i mnie
Na 1 osobę:
- filet z kurczaka na miarę zapotrzebowań konsumenta
- 3 duże pieczarki
- kilka plasterków cebuli
- ćwiartka papryki
- łyżka czosnku z płatkach
- jedna suszona papryczka chilli
- ostra papryka
- curry / przyprawa do kurczaka
- sól
- zioła do grilla
- suszone pomidory w wersji "na proszek"
- wywar z kurczaka (z kostki...) albo woda
opcjonalnie: żółty ser, parmezan, mozarella
Kurczaka przyprawić dość obficie papryką i curry. Posolić. Optymalnie pozwolić mu na odstanie, ale jak się człowiekowi spieszy... Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w piórka, paprykę na kawałeczki. Rozgrzać mocno teflonową patelnię, na suchą wrzucić kurę i obsmażyć chwilę z obydwu stron. Podlać wodą albo rosołkiem. Wrzucić pieczarki, cebulę, paprykę, posypać przyprawą ziołową (albo ulubionymi ziołami), czosnkiem, wkruszyć papryczkę.
Dusić pod przykryciem 10 - 15 minut, odkryć. Posypać wszystko pomidorami, lekko dosolić (ewentualnie położyć ser na ptactwie lub posypać parmezanem). Przykryć i na małym ogniu jeszcze poddusić. W razie potrzeby dolać ciut wody.
Na koniec odkryć i na sporym ogniu odparować.
Et voila - pyszne danie gotowe
Lekkie, łatwe, przyjemne; mięso jest delikatne i soczyste, pasuje do ziemniaków, ryżu, dowolnej surówki. Tylko uczciwie uprzedzam, zrobione w ten sposób, choć samo dość łagodne, ma do towarzystwa upiornie ostre pieczarki!

Na 1 osobę:
- filet z kurczaka na miarę zapotrzebowań konsumenta
- 3 duże pieczarki
- kilka plasterków cebuli
- ćwiartka papryki
- łyżka czosnku z płatkach
- jedna suszona papryczka chilli
- ostra papryka
- curry / przyprawa do kurczaka
- sól
- zioła do grilla
- suszone pomidory w wersji "na proszek"
- wywar z kurczaka (z kostki...) albo woda
opcjonalnie: żółty ser, parmezan, mozarella
Kurczaka przyprawić dość obficie papryką i curry. Posolić. Optymalnie pozwolić mu na odstanie, ale jak się człowiekowi spieszy... Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w piórka, paprykę na kawałeczki. Rozgrzać mocno teflonową patelnię, na suchą wrzucić kurę i obsmażyć chwilę z obydwu stron. Podlać wodą albo rosołkiem. Wrzucić pieczarki, cebulę, paprykę, posypać przyprawą ziołową (albo ulubionymi ziołami), czosnkiem, wkruszyć papryczkę.
Dusić pod przykryciem 10 - 15 minut, odkryć. Posypać wszystko pomidorami, lekko dosolić (ewentualnie położyć ser na ptactwie lub posypać parmezanem). Przykryć i na małym ogniu jeszcze poddusić. W razie potrzeby dolać ciut wody.
Na koniec odkryć i na sporym ogniu odparować.
Et voila - pyszne danie gotowe

Lekkie, łatwe, przyjemne; mięso jest delikatne i soczyste, pasuje do ziemniaków, ryżu, dowolnej surówki. Tylko uczciwie uprzedzam, zrobione w ten sposób, choć samo dość łagodne, ma do towarzystwa upiornie ostre pieczarki!
Ostatnią edycję dokonał moderator: