Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Flaki po madrycku według qd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1602413" data-attributes="member: 692"><p>Składniki</p><p> </p><p> 1 kg flaków</p><p> 1-2 nóżki wieprzowe</p><p> ocet spirytusowy</p><p> 1 chorizo (opcjonalnie kiełbasa polska)/<em> można zupełnie zrezygnować z dodatku kiełbasy</em>/</p><p> 1 główka czosnku w całości + 1 główka ząbków obranych i posiekanych</p><p> 2 duże cebule, najlepiej cukrowe, jedną posiekać, druga do gotowania</p><p> 2 szklanki posiekanych pomidorów ( lub 1 puszka i 1-2 łyżki koncentratu)</p><p> 1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej hiszpańskiej wędzonej) w proszku</p><p> 1 łyżka mąki</p><p> 1 szklanka białego wytrawnego wina</p><p> 3 szklanki wody</p><p> oliwa z oliwek</p><p> sól</p><p> pietruszka( 6 gałązek natki , ale nie siekać, całe gałązki)</p><p> 2 liście laurowe, </p><p> 3 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej </p><p> tymianek ( 4 gałązki świeżego lub 1 łyżeczka suszonego).</p><p> pieprz ziarnisty </p><p> ostra papryka (suszona w całości bądź w proszku)</p><p> mielony cynamon</p><p> mielony cumin ( kmin rzymski)</p><p> cukier do smaku</p><p></p><p> </p><p>Sposób przygotowania</p><p></p><p>Robota praktycznie jest na dwa dni. Poręcznie jest wziąć trzy garnki, jeden do flaków drugi do nóżek, trzeci do całości . </p><p>Włóż nóżki do jednego gara, flaki do drugiego i zalej wodą z octem, może być spirytusowy. Octu pół szklanki na litr wody. Odstaw na godzinę.</p><p></p><p>Następnie najpierw odcedź flaki, zalej wodą i zagotuj, jak zaczną wrzeć odcedź i przełóż do docelowego garnka, praktyczny jest szybkowar. Wrzuć chorizo w całości, całą cebulę, czosnek, liść laurowy, trochę soli i pietruszki, zalej wodą i wstaw na gaz. </p><p></p><p>Wyjmij z moczenia nóżki, wylej wodę z octem, włóż nóżki z powrotem do garnka, zalej czystą wodą i zagotuj. Wyjmij obgotowane, dokładnie obejrzyj czy gdzieś nie pozostała szczecina w fałdkach przy raciczkach, wytnij co trzeba i przełóż do garnka z flakami. Po 2, 5 godz. gotowania zgaś gaz i zostaw całość w garnku/szybkowarze do następnego dnia.</p><p></p><p>Rano podgrzej całość tyle, żeby zawartość się rozluźniła i wyjmij z flaków czosnek, cebulę, liść laurowy i kostki, które oddzieliły się od nóżek wieprzowych, pokrój na kawałki chorizo i wrzuć ponownie do flaków; skórę z nóżek pokrój w drobne paski ( julienne) i wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj wino i sól ( dopiero teraz!) zagotuj całość, a potem skręć grzanie na minimalne i niech sobie pyrkocze.</p><p></p><p>W międzyczasie pokrój drobno drugą cebulę i rozdrobnij drugą główkę czosnku.</p><p></p><p>Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, jak zmięknie dodaj słodką paprykę wędzoną, ostrą paprykę i łyżkę mąki ( wymieszane), zamieszaj i smaż przez moment, wlej parę łyżek płynu z garnka z flakami i rozprowadź zasmażkę. Zasmażkę dodaj do flaków i gotuj razem jeszcze przez co najmniej pól godziny. Na końcu dopraw cynamonem, kminem rzymskim i gałką muszkatołową i jeśli potrzeba ? winem.</p><p>Zdjęcie przedstawia to, co dostaliśmy w Jerez i od czego zaczęła się nasza przygoda.</p><p></p><p>[ATTACH=full]94239[/ATTACH]</p><p></p><p>Uwaga: po hiszpańsku kroi się flaki w kwadraty, a u nas gotowce pokrojone są w paseczki. Odpuściłam formę znalazłszy w popularnej sieci flaki 100%, bez dodatków, w półkilowych opakowaniach.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1602413, member: 692"] Składniki 1 kg flaków 1-2 nóżki wieprzowe ocet spirytusowy 1 chorizo (opcjonalnie kiełbasa polska)/[I] można zupełnie zrezygnować z dodatku kiełbasy[/I]/ 1 główka czosnku w całości + 1 główka ząbków obranych i posiekanych 2 duże cebule, najlepiej cukrowe, jedną posiekać, druga do gotowania 2 szklanki posiekanych pomidorów ( lub 1 puszka i 1-2 łyżki koncentratu) 1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej hiszpańskiej wędzonej) w proszku 1 łyżka mąki 1 szklanka białego wytrawnego wina 3 szklanki wody oliwa z oliwek sól pietruszka( 6 gałązek natki , ale nie siekać, całe gałązki) 2 liście laurowe, 3 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej tymianek ( 4 gałązki świeżego lub 1 łyżeczka suszonego). pieprz ziarnisty ostra papryka (suszona w całości bądź w proszku) mielony cynamon mielony cumin ( kmin rzymski) cukier do smaku Sposób przygotowania Robota praktycznie jest na dwa dni. Poręcznie jest wziąć trzy garnki, jeden do flaków drugi do nóżek, trzeci do całości . Włóż nóżki do jednego gara, flaki do drugiego i zalej wodą z octem, może być spirytusowy. Octu pół szklanki na litr wody. Odstaw na godzinę. Następnie najpierw odcedź flaki, zalej wodą i zagotuj, jak zaczną wrzeć odcedź i przełóż do docelowego garnka, praktyczny jest szybkowar. Wrzuć chorizo w całości, całą cebulę, czosnek, liść laurowy, trochę soli i pietruszki, zalej wodą i wstaw na gaz. Wyjmij z moczenia nóżki, wylej wodę z octem, włóż nóżki z powrotem do garnka, zalej czystą wodą i zagotuj. Wyjmij obgotowane, dokładnie obejrzyj czy gdzieś nie pozostała szczecina w fałdkach przy raciczkach, wytnij co trzeba i przełóż do garnka z flakami. Po 2, 5 godz. gotowania zgaś gaz i zostaw całość w garnku/szybkowarze do następnego dnia. Rano podgrzej całość tyle, żeby zawartość się rozluźniła i wyjmij z flaków czosnek, cebulę, liść laurowy i kostki, które oddzieliły się od nóżek wieprzowych, pokrój na kawałki chorizo i wrzuć ponownie do flaków; skórę z nóżek pokrój w drobne paski ( julienne) i wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj wino i sól ( dopiero teraz!) zagotuj całość, a potem skręć grzanie na minimalne i niech sobie pyrkocze. W międzyczasie pokrój drobno drugą cebulę i rozdrobnij drugą główkę czosnku. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, jak zmięknie dodaj słodką paprykę wędzoną, ostrą paprykę i łyżkę mąki ( wymieszane), zamieszaj i smaż przez moment, wlej parę łyżek płynu z garnka z flakami i rozprowadź zasmażkę. Zasmażkę dodaj do flaków i gotuj razem jeszcze przez co najmniej pól godziny. Na końcu dopraw cynamonem, kminem rzymskim i gałką muszkatołową i jeśli potrzeba ? winem. Zdjęcie przedstawia to, co dostaliśmy w Jerez i od czego zaczęła się nasza przygoda. [ATTACH=full]94239[/ATTACH] Uwaga: po hiszpańsku kroi się flaki w kwadraty, a u nas gotowce pokrojone są w paseczki. Odpuściłam formę znalazłszy w popularnej sieci flaki 100%, bez dodatków, w półkilowych opakowaniach. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Flaki po madrycku według qd
Top
Bottom