- Paź 30, 2004
- 27,369
- 7
- 38
Inspiracją do wypróbowania dyniowego flanu był ostatni odcinek programu Jamiego Olivera "Jamie does" traktujący o francuskich Pirenejach: http://www.jamieoliver.com/jamie-does/french Jamie pomagał tam robić taki własnie flan, niestety nie podano proporcji albo też ja tego nie zauważyłam. Przejrzałam różne przepisy na flan potiron
i na tej podstawie zrobiłam to, co poniżej.
Składniki na 6 porcji:
- ok. 1/2 kg dyni (waga po obraniu)
- 1/2 l mleka
- szczypta soli
- 3 duże jajka
- łyżka esencji waniliowej
- 2 płaskie łyzki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- cukier do smaku - 3 lub więcej łyżek
- ciemny rum do smaku - chlusnąć wg uznania
lub dodać ok. 2-3 łyżek (uważać z 80% Strohem - 1/4 szklanki w tym przypadku to zdecydowanie za dużo
)
- maslo do wysmarowania ramekinów/kokilek
Dynię pokroić na nieduże kawałki i rozgotować w mleku z solą na miękko (uważać, żeby się nie przypaliło i nie wykipiało). Odstawić do ostudzenia, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać cukier, jajka, esencję, skrobię i dokładnie wymieszać zwykłą łyżką bez napowietrzania. Na koniec dodac rum i jeszcze raz wymieszać. Ramekiny wysmarować masłem i wlać do nich masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170*C przez ok. 45 minut lub aż środek będzie jeszcze nie do końca zapieczony, a nóż włozony w masę czysty.
Podawać od razu albo po wystudzeniu, mi lepiej smakował na drugi dzień na zimno dodatkowo posypany cukrem i przypalony - tak jak creme brulee

Składniki na 6 porcji:
- ok. 1/2 kg dyni (waga po obraniu)
- 1/2 l mleka
- szczypta soli
- 3 duże jajka
- łyżka esencji waniliowej
- 2 płaskie łyzki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- cukier do smaku - 3 lub więcej łyżek
- ciemny rum do smaku - chlusnąć wg uznania

- maslo do wysmarowania ramekinów/kokilek
Dynię pokroić na nieduże kawałki i rozgotować w mleku z solą na miękko (uważać, żeby się nie przypaliło i nie wykipiało). Odstawić do ostudzenia, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać cukier, jajka, esencję, skrobię i dokładnie wymieszać zwykłą łyżką bez napowietrzania. Na koniec dodac rum i jeszcze raz wymieszać. Ramekiny wysmarować masłem i wlać do nich masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170*C przez ok. 45 minut lub aż środek będzie jeszcze nie do końca zapieczony, a nóż włozony w masę czysty.
Podawać od razu albo po wystudzeniu, mi lepiej smakował na drugi dzień na zimno dodatkowo posypany cukrem i przypalony - tak jak creme brulee