Flan z marchwi

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Nazwa flan wywodzi się z łaciny od flado (płaskie ciasto) przez starofrancuskie flaon i oznacza płaskie ciasto, jak francuska tarta, wypełnione pikantnym lub słodkim nadzieniem, którego podstawą jest masa z jajek i śmietany. Podaje się na ciepło. Jako takie znane było już w starożytności i średniowieczu.
Flanem nazywa się we Francji także rodzaj kremu jajecznego, przygotowywanego na goraco, a podawanego ma zimno, wyrzuconego z naczynia. Tyle google.

Tadeusz Gwiaździński w swojej książce Słodka pokusa na stronie 35 podaje, cyt: "flan - mleczny krem z żółtkami i cukrem, w wydaniu klasycznym z dodatkiem karmelizowanego cukru".

Przepis, który podaję pochodzi z książki "Gotujemy w kuchni mikrofalowej" wydanej przez Burdę w 1995 r.

4 porcje

350 g marchwi
4 małe cebulki
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka rosołu w proszku
6 łyżek stołowych wody
2 łyżeczki soku z cytryny
pół łyżeczki ziaren kolendry
2 jaja
50 ml słodkiej śmietanki
sól, biały mielony pieprz, masło do wysmarowania formy

Marchew obrać, pokrajać na kawałki. Włożyć do salaterki razem z pokrajaną cebulą.Dodać cukier, wodę, rosół w proszku i sok z cytryny. Przykryć folia do mikrofali i wstawić do kuchenki na 5-6 minut na 100 %.
Kolendrę utrzeć w moździerzu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę z odrobina soli.
Marchew zmiksować. Żółtka wymieszać z kolendrą i śmietanką, razem z piana dodać do marchwi. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcjowe foremki wysmarować cienko masłem i nałożyć masę. Wstawić do salaterki wypełnionej do wysokoś ci 1 cm letnią wodą i przykryć pergaminem. Gotować 8 minut na 50 % następnie odstawić na 2 minuty po czym ostrożnie wyjąć z foremek.
Do flanu podawać cienkie plastry gotowanej szynki i zielona sałatę z sosem vinaigrette.