Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Flan z marchwi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maryna" data-source="post: 454348" data-attributes="member: 1215"><p>Nazwa flan wywodzi się z łaciny od flado (płaskie ciasto) przez starofrancuskie flaon i oznacza płaskie ciasto, jak francuska tarta, wypełnione pikantnym lub słodkim nadzieniem, którego podstawą jest masa z jajek i śmietany. Podaje się na ciepło. Jako takie znane było już w starożytności i średniowieczu.</p><p>Flanem nazywa się we Francji także rodzaj kremu jajecznego, przygotowywanego na goraco, a podawanego ma zimno, wyrzuconego z naczynia. Tyle google.</p><p></p><p>Tadeusz Gwiaździński w swojej książce Słodka pokusa na stronie 35 podaje, cyt: &quot;flan - mleczny krem z żółtkami i cukrem, w wydaniu klasycznym z dodatkiem karmelizowanego cukru&quot;.</p><p></p><p>Przepis, który podaję pochodzi z książki &quot;Gotujemy w kuchni mikrofalowej&quot; wydanej przez Burdę w 1995 r.</p><p></p><p>4 porcje</p><p></p><p>350 g marchwi</p><p>4 małe cebulki</p><p>0,5 łyżeczki cukru</p><p>1 łyżeczka rosołu w proszku</p><p>6 łyżek stołowych wody</p><p>2 łyżeczki soku z cytryny</p><p>pół łyżeczki ziaren kolendry</p><p>2 jaja</p><p>50 ml słodkiej śmietanki</p><p>sól, biały mielony pieprz, masło do wysmarowania formy</p><p></p><p>Marchew obrać, pokrajać na kawałki. Włożyć do salaterki razem z pokrajaną cebulą.Dodać cukier, wodę, rosół w proszku i sok z cytryny. Przykryć folia do mikrofali i wstawić do kuchenki na 5-6 minut na 100 %.</p><p>Kolendrę utrzeć w moździerzu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę z odrobina soli.</p><p>Marchew zmiksować. Żółtka wymieszać z kolendrą i śmietanką, razem z piana dodać do marchwi. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.</p><p>Porcjowe foremki wysmarować cienko masłem i nałożyć masę. Wstawić do salaterki wypełnionej do wysokoś ci 1 cm letnią wodą i przykryć pergaminem. Gotować 8 minut na 50 % następnie odstawić na 2 minuty po czym ostrożnie wyjąć z foremek.</p><p>Do flanu podawać cienkie plastry gotowanej szynki i zielona sałatę z sosem vinaigrette.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maryna, post: 454348, member: 1215"] Nazwa flan wywodzi się z łaciny od flado (płaskie ciasto) przez starofrancuskie flaon i oznacza płaskie ciasto, jak francuska tarta, wypełnione pikantnym lub słodkim nadzieniem, którego podstawą jest masa z jajek i śmietany. Podaje się na ciepło. Jako takie znane było już w starożytności i średniowieczu. Flanem nazywa się we Francji także rodzaj kremu jajecznego, przygotowywanego na goraco, a podawanego ma zimno, wyrzuconego z naczynia. Tyle google. Tadeusz Gwiaździński w swojej książce Słodka pokusa na stronie 35 podaje, cyt: "flan - mleczny krem z żółtkami i cukrem, w wydaniu klasycznym z dodatkiem karmelizowanego cukru". Przepis, który podaję pochodzi z książki "Gotujemy w kuchni mikrofalowej" wydanej przez Burdę w 1995 r. 4 porcje 350 g marchwi 4 małe cebulki 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka rosołu w proszku 6 łyżek stołowych wody 2 łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki ziaren kolendry 2 jaja 50 ml słodkiej śmietanki sól, biały mielony pieprz, masło do wysmarowania formy Marchew obrać, pokrajać na kawałki. Włożyć do salaterki razem z pokrajaną cebulą.Dodać cukier, wodę, rosół w proszku i sok z cytryny. Przykryć folia do mikrofali i wstawić do kuchenki na 5-6 minut na 100 %. Kolendrę utrzeć w moździerzu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę z odrobina soli. Marchew zmiksować. Żółtka wymieszać z kolendrą i śmietanką, razem z piana dodać do marchwi. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Porcjowe foremki wysmarować cienko masłem i nałożyć masę. Wstawić do salaterki wypełnionej do wysokoś ci 1 cm letnią wodą i przykryć pergaminem. Gotować 8 minut na 50 % następnie odstawić na 2 minuty po czym ostrożnie wyjąć z foremek. Do flanu podawać cienkie plastry gotowanej szynki i zielona sałatę z sosem vinaigrette. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Flan z marchwi
Top
Bottom