- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
1. Klasyczne wg. Classic Home Cooking- 24 porcje
125 g masła
90 g jasnego syropu kukurydzianego
90 g brązowego cukru
250 g płatków owsianych.
Utrzeć masło, syrop i cukier. Dodać płatki, wymieszać. Piec w blaszce 20x30, przez 30 min w 180st. Jeszcze ciepłe pociąć na 24 porcje
2. Kokosowe wg. Chocolate & Baking- 16 porcji
200 g masła
200 g brązowego cukru
2 łyżki złotego syropu
275 g płatków owsianych
100 g wiórków kokosowych
75 g posiekanych kandyzowanych wiśni.
Roztopić razem masło, cukier i syrop. Zestawić z ognia i dodać suche składniki i wymieszać. Piec w blaszce 23x30 przez 30 min w 170st. Jeszcze ciepłe pociąć na 16 porcji
[Można przechowywać przez 1 tydzień szczelnym pojemniku i mrozić przez 1 miesiąc]
3. Z kawałkami czekolady wg. Chocolate & Baking 12 porcji
125 g masła
75 g cukru
1 łyżka złotego syropu
350 g płatków owsianych
76 g posiekanej ciemnej czekolady
50 g rodzynek
Roztopić razem masło, cukier i syrop. Zestawić z ognia i dodać płatki, wymieszać. Dodać czekoladę i rodzynki, wymieszać. Piec w blaszce 20x20 przez 30 min w 180st. Pociąć na 12 porcji, kiedy osiągnie temperaturę pokojową.
[Można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 1 tydzień]
4. Z polewą czekoladową wg. Wielkiej Kuchni Amerykańskiej- 25 porcji
125 g masła
1/2 szkl melasy
175 g płatków owsianych
75 g posiekanej czekolady
1/4 szkl posiekanych orzeszków ziemnych
Roztopić razem masło i melasę. Dodać płatki i wymieszać. Piec w blaszce 23x23 przez 13 min w 170st. Czekoladę roztopić, polać masę, posypać orzeszkami.
125 g masła
90 g jasnego syropu kukurydzianego
90 g brązowego cukru
250 g płatków owsianych.
Utrzeć masło, syrop i cukier. Dodać płatki, wymieszać. Piec w blaszce 20x30, przez 30 min w 180st. Jeszcze ciepłe pociąć na 24 porcje
2. Kokosowe wg. Chocolate & Baking- 16 porcji
200 g masła
200 g brązowego cukru
2 łyżki złotego syropu
275 g płatków owsianych
100 g wiórków kokosowych
75 g posiekanych kandyzowanych wiśni.
Roztopić razem masło, cukier i syrop. Zestawić z ognia i dodać suche składniki i wymieszać. Piec w blaszce 23x30 przez 30 min w 170st. Jeszcze ciepłe pociąć na 16 porcji
[Można przechowywać przez 1 tydzień szczelnym pojemniku i mrozić przez 1 miesiąc]
3. Z kawałkami czekolady wg. Chocolate & Baking 12 porcji
125 g masła
75 g cukru
1 łyżka złotego syropu
350 g płatków owsianych
76 g posiekanej ciemnej czekolady
50 g rodzynek
Roztopić razem masło, cukier i syrop. Zestawić z ognia i dodać płatki, wymieszać. Dodać czekoladę i rodzynki, wymieszać. Piec w blaszce 20x20 przez 30 min w 180st. Pociąć na 12 porcji, kiedy osiągnie temperaturę pokojową.
[Można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 1 tydzień]
4. Z polewą czekoladową wg. Wielkiej Kuchni Amerykańskiej- 25 porcji
125 g masła
1/2 szkl melasy
175 g płatków owsianych
75 g posiekanej czekolady
1/4 szkl posiekanych orzeszków ziemnych
Roztopić razem masło i melasę. Dodać płatki i wymieszać. Piec w blaszce 23x23 przez 13 min w 170st. Czekoladę roztopić, polać masę, posypać orzeszkami.
Ostatnią edycję dokonał moderator: