- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Fluden to ciasto rodem z kuchni żydowskiej, pyszne połączenie jabłek, rodzynek, cynamonu w cieście.
Pomyślałam, że skoro kuchnia polska jest bogata we wszelkie światowe wpływy a nie ma osobnego działu dla kuchni żydowskiej (czy kresowej w przypadku innych przepisów) to wrzucę ten przepis tutaj.
Składniki:
60 dag mąki
30 dag masła
35 dag cukru
4 jajka
1,5 kg jabłek
15 dag rodzynek
szczypta soli
cynamon do smaku
Wykonanie:
Z jajek, mąki, masła, soli , zagnieść ciasto, podzielić na 4 części.
Jabłka obrać, pokroić na cienkie plastry, wymieszać z rodzynkami, cukrem i cynamonem.
Każdą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki, układać warstwami na wysmarowanej masłem blaszce, posypać jabłkami, na to znowu położyć ciasto
Na wierzchu zawsze powinno być ciasto.
Ostatnią warstwę ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem, nakłuć widelcem. Można od razu pokroić.
Piekę około godziny w średnio nagrzanym piekarniku.
Można posypać cukrem pudrem.
Przepis znaleziony tutaj oraz tutaj
zdjęcia będą wieczorem.
Pomyślałam, że skoro kuchnia polska jest bogata we wszelkie światowe wpływy a nie ma osobnego działu dla kuchni żydowskiej (czy kresowej w przypadku innych przepisów) to wrzucę ten przepis tutaj.
Składniki:
60 dag mąki
30 dag masła
35 dag cukru
4 jajka
1,5 kg jabłek
15 dag rodzynek
szczypta soli
cynamon do smaku
Wykonanie:
Z jajek, mąki, masła, soli , zagnieść ciasto, podzielić na 4 części.
Jabłka obrać, pokroić na cienkie plastry, wymieszać z rodzynkami, cukrem i cynamonem.
Każdą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki, układać warstwami na wysmarowanej masłem blaszce, posypać jabłkami, na to znowu położyć ciasto
Na wierzchu zawsze powinno być ciasto.
Ostatnią warstwę ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem, nakłuć widelcem. Można od razu pokroić.
Piekę około godziny w średnio nagrzanym piekarniku.
Można posypać cukrem pudrem.
Przepis znaleziony tutaj oraz tutaj
zdjęcia będą wieczorem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: