Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Focaccia barese / wersja maszynowa /
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 430152" data-attributes="member: 52"><p>FOCACCIA BARESE</p><p>z dodatkiem semoliny</p><p></p><p>Jest juz znana na tym forum, ale przepis wstawiam. Przypomnial mi o nim watek o przepisie, ktorego nie zdradzamy. Ten jest moj. </p><p></p><p>wersja klasyczna </p><p></p><p>[ATTACH=full]5009[/ATTACH]</p><p> </p><p>wersja z czarnymi oliwkami </p><p></p><p>[ATTACH=full]5010[/ATTACH]</p><p></p><p>250 g semoliny / maki z twardej pszenicy /</p><p>250 g maki pszennej chlebowej / 650-750 /</p><p>15 g swiezych drozdzy / 1 torebka drozdzy granulowanych / - nawet 12,5 g wystarcza</p><p>200 ml cieplej wody</p><p>100 ml cieplego mleka</p><p>2 lyzki oliwy extravergine</p><p>1 lyzeczka cukru / lyzeczki wloskie maja pojemnosc 5 ml /</p><p>2 lyzeczki soli</p><p>- ciasto oczywiscie wykonane w maszynie do chleba, program Dough: mozna je wyjac z wiaderka juz wtedy, gdy maszyna przestanie wyrabiac / mniej wiecej po 30 minutach / </p><p>- po wyjeciu ciasta z wiaderka uderzyc je piescia / &#8220;odgazowac&#8221; /, a nastepnie wyrobic jeszcze przez minute / jesli trzeba, dodajac 1 lyzke maki </p><p>lub zwilzajac dlonie oliwa /</p><p>- blache posmarowac oliwa, wylozyc ciastem: najlepiej posmarowac dlonie oliwa i palcami wykonywac dolki w ciescie / poczatkowo bedzie sie sciagac, trzeba odczekac i kontynuowac / </p><p>- wstawic blache na 10 minut do piekarnika / uprzednio nagrzanego do 50°C i wylaczonego /</p><p>- po 10 minutach w ciasto wcisnac polowki pomidorkow koktajlowych</p><p>- calosc leciutko posolic, obsypac oregano i polac oliwa / okreznym ruchem, niekoniecznie dokladnie /</p><p>- zostawic do wyrosniecia jeszcze przez 10 minut / w piekarniku /</p><p>- wyjac blache i rozgrzac piekarnik do 200°C</p><p>- piec przez 20 minut</p><p>- wyjac i zostawic do wystygniecia na tzw. kratce do ciast</p><p></p><p>Rezultat przeszedl moje oczekiwania: lepsza niz ta, ktora zwykle kupowalam / z Altamury, a tam robia najlepsza /.</p><p></p><p>Z podanej ilosci wychodza 2 focacce. Ostatnio robie ciasto z 600 g maki: czesc pieke, a czesc zamrazam. Mozna tez zamrozic focacce upieczona. </p><p></p><p>Zwykle robie ja z pomidorkami, ale mozna tez upiec posypana ziolami / np. oregano, rozmarynem, szalwia. W takiej wersji kilka razy wyszla mi w formie greckiej pity: z ogromna kieszenia. Niestety nie bylam przygotowana na taka niespodzianke i nie mialam odpowiedniego nadzienia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 430152, member: 52"] FOCACCIA BARESE z dodatkiem semoliny Jest juz znana na tym forum, ale przepis wstawiam. Przypomnial mi o nim watek o przepisie, ktorego nie zdradzamy. Ten jest moj. wersja klasyczna [ATTACH=full]5009[/ATTACH] wersja z czarnymi oliwkami [ATTACH=full]5010[/ATTACH] 250 g semoliny / maki z twardej pszenicy / 250 g maki pszennej chlebowej / 650-750 / 15 g swiezych drozdzy / 1 torebka drozdzy granulowanych / - nawet 12,5 g wystarcza 200 ml cieplej wody 100 ml cieplego mleka 2 lyzki oliwy extravergine 1 lyzeczka cukru / lyzeczki wloskie maja pojemnosc 5 ml / 2 lyzeczki soli - ciasto oczywiscie wykonane w maszynie do chleba, program Dough: mozna je wyjac z wiaderka juz wtedy, gdy maszyna przestanie wyrabiac / mniej wiecej po 30 minutach / - po wyjeciu ciasta z wiaderka uderzyc je piescia / “odgazowac” /, a nastepnie wyrobic jeszcze przez minute / jesli trzeba, dodajac 1 lyzke maki lub zwilzajac dlonie oliwa / - blache posmarowac oliwa, wylozyc ciastem: najlepiej posmarowac dlonie oliwa i palcami wykonywac dolki w ciescie / poczatkowo bedzie sie sciagac, trzeba odczekac i kontynuowac / - wstawic blache na 10 minut do piekarnika / uprzednio nagrzanego do 50°C i wylaczonego / - po 10 minutach w ciasto wcisnac polowki pomidorkow koktajlowych - calosc leciutko posolic, obsypac oregano i polac oliwa / okreznym ruchem, niekoniecznie dokladnie / - zostawic do wyrosniecia jeszcze przez 10 minut / w piekarniku / - wyjac blache i rozgrzac piekarnik do 200°C - piec przez 20 minut - wyjac i zostawic do wystygniecia na tzw. kratce do ciast Rezultat przeszedl moje oczekiwania: lepsza niz ta, ktora zwykle kupowalam / z Altamury, a tam robia najlepsza /. Z podanej ilosci wychodza 2 focacce. Ostatnio robie ciasto z 600 g maki: czesc pieke, a czesc zamrazam. Mozna tez zamrozic focacce upieczona. Zwykle robie ja z pomidorkami, ale mozna tez upiec posypana ziolami / np. oregano, rozmarynem, szalwia. W takiej wersji kilka razy wyszla mi w formie greckiej pity: z ogromna kieszenia. Niestety nie bylam przygotowana na taka niespodzianke i nie mialam odpowiedniego nadzienia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Focaccia barese / wersja maszynowa /
Top
Bottom