Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Focaccia (Linn)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1117" data-attributes="member: 36"><p>Wczoraj moja maszyna / a ja z nia / przeszla "chrzest bojowy". Zadanie: focaccia. Efekt: przeszedl wszelkie oczekiwania. Zaczelam od samego ciasta, ale i tak caly proces byl emocjonujacy. </p><p>Przepis znalazlam e necie / te z instrukcji sa na ogol bardzo krytykowane /. Od razu przekazuje go dalej. </p><p></p><p><strong>Focaccia </strong></p><p>280 g semoliny / maki z pszenicy twardej / </p><p>200 g maki pszennej typu 00 </p><p>310 ml wody / temp. nie wyzsza niz 28° / </p><p>1 lyzka oliwy extravergine / z czubkiem, o ile to mozliwe / </p><p>4 lyzeczki cukru </p><p>2 lyzeczki soli </p><p>1 torebka drozdzy instant / 7 g / </p><p>na wierzch oliwa + woda + sol morska gruba / oregano lub rozmaryn / </p><p>Program: Dough / bez pieczenia / </p><p>Pieczenie w piekarniku: 20 minut w temp. 220° </p><p>- natluscic forme prostokatna 23 x 32 cm / nie uzywac papieru do pieczenia / </p><p>- wyrosniete ciasto zostawic w maszynie jeszcze przez 15-20 minut, nastepnie przelozyc do formy i rozciagnac dokladnie az do brzegow </p><p>- zostawic jeszcze na 15-20 minut w cieplym piekarniku </p><p>- posmarowac wierzch oliwa wymieszana z woda / focaccia nie wyschnie w czasie pieczenia / i palcami porobic dolki w ciescie </p><p>- posypac powierzchnie gruba sola morska / oregano / </p><p>- piec w temperaturze 220° przez 20 minut </p><p>- po upieczeniu od razu wyjac focaccie z formy, posmarowac znowu oliwa z woda / wsiaknie po 2 minutach / </p><p></p><p>Wersje: </p><p>- focaccia z dodatkiem oliwek </p><p>- focaccia z cebula podduszona na patelni </p><p>- focaccia z szynka parmenska, szynka wedzona, z serem </p><p>- ciasto przed upieczeniem mozna podzielic na 2 czesci, faszerujac w srodku szynka, serem, mozzarella, tunczykiem, cebula itp. i pokrywajac pozostala czescia ciasta / upiec dopasowujac ewentualnie czas pieczenia / </p><p>Polecam wszystkim. Przepis przedstawiony byl jako wielokrotnie wyprobowny i niezawodny. Moge potweirdzi, ze jest taki. </p><p>Oczywiscie skladniki, ktorych nie mozecie kupic, trzeba zastapic innymi, ale nie sadze aby mialy one decydujacy wplyw na efekt.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1117, member: 36"] Wczoraj moja maszyna / a ja z nia / przeszla "chrzest bojowy". Zadanie: focaccia. Efekt: przeszedl wszelkie oczekiwania. Zaczelam od samego ciasta, ale i tak caly proces byl emocjonujacy. Przepis znalazlam e necie / te z instrukcji sa na ogol bardzo krytykowane /. Od razu przekazuje go dalej. [B]Focaccia [/B] 280 g semoliny / maki z pszenicy twardej / 200 g maki pszennej typu 00 310 ml wody / temp. nie wyzsza niz 28° / 1 lyzka oliwy extravergine / z czubkiem, o ile to mozliwe / 4 lyzeczki cukru 2 lyzeczki soli 1 torebka drozdzy instant / 7 g / na wierzch oliwa + woda + sol morska gruba / oregano lub rozmaryn / Program: Dough / bez pieczenia / Pieczenie w piekarniku: 20 minut w temp. 220° - natluscic forme prostokatna 23 x 32 cm / nie uzywac papieru do pieczenia / - wyrosniete ciasto zostawic w maszynie jeszcze przez 15-20 minut, nastepnie przelozyc do formy i rozciagnac dokladnie az do brzegow - zostawic jeszcze na 15-20 minut w cieplym piekarniku - posmarowac wierzch oliwa wymieszana z woda / focaccia nie wyschnie w czasie pieczenia / i palcami porobic dolki w ciescie - posypac powierzchnie gruba sola morska / oregano / - piec w temperaturze 220° przez 20 minut - po upieczeniu od razu wyjac focaccie z formy, posmarowac znowu oliwa z woda / wsiaknie po 2 minutach / Wersje: - focaccia z dodatkiem oliwek - focaccia z cebula podduszona na patelni - focaccia z szynka parmenska, szynka wedzona, z serem - ciasto przed upieczeniem mozna podzielic na 2 czesci, faszerujac w srodku szynka, serem, mozzarella, tunczykiem, cebula itp. i pokrywajac pozostala czescia ciasta / upiec dopasowujac ewentualnie czas pieczenia / Polecam wszystkim. Przepis przedstawiony byl jako wielokrotnie wyprobowny i niezawodny. Moge potweirdzi, ze jest taki. Oczywiscie skladniki, ktorych nie mozecie kupic, trzeba zastapic innymi, ale nie sadze aby mialy one decydujacy wplyw na efekt. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Focaccia (Linn)
Top
Bottom