Focaccia razowa z maki pszennej

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
FOCACCIA RAZOWA Z MAKI PSZENNEJ

Inspiracja byla focaccia barese:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...focaccia+barese

350 g maki pszennej razowej
150 g maki pszennej chlebowej / 650-750 /
100 g maki wysokoglutenowej manitoba / mozna zastapic zwiekszajac ilosc maki pszennej chlebowej i razowej /
12,5 g swiezych drozdzy / 7 g drozdzy granulowanych /
240 ml cieplej wody
120 ml cieplego mleka
1 lyzeczka cukru / 5 ml /
2 lyzeczki soli
2 lyzki oliwy extravergine
- ciasto wykonane w maszynie do chleba / program Dough /: mozna je
wyjac z wiaderka juz wtedy, gdy maszyna przestanie wyrabiac / mniej wiecej po
30 minutach / i zostawic do wyrosniecia poza maszyna
- po wyjeciu ciasta z wiaderka uderzyc je piescia / “odgazowac” /, a nastepnie wyrobic jeszcze przez minute / jesli trzeba, dodajac 1 lyzke maki lub zwilzajac dlonie oliwa /
- blache posmarowac oliwa, wylozyc ciastem: najlepiej posmarowac dlonie oliwa i palcami wykonywac dolki w ciescie / poczatkowo bedzie sie sciagac, trzeba odczekac i kontynuowac /
- wstawic blache na 10 minut do piekarnika / uprzednio nagrzanego do 50°C i
wylaczonego /
- po 10 minutach w ciasto wcisnac polowki pomidorkow koktajlowych
- calosc leciutko posolic, obsypac oregano i polac oliwa / okreznym ruchem, niekoniecznie dokladnie: ja staram sie, aby oliwy bylo jak najmniej /
- zostawic do wyrosniecia jeszcze przez 10 minut / w piekarniku /
- wyjac blache i rozgrzac piekarnik do 200°C
- piec przez 20 minut / do 25 minut: ja po 20 minutach sprawdzam stopien wypieczenia /
- wyjac i zostawic do wystygniecia na tzw. kratce do ciast

Z podanej ilosci maki wychodza 4 focaccie o srednicy 20 cm.

Ciasto mozna podzielic, kazdy kawalek owinac dokladnie w przezroczysta folie i zamrozic / podobno mozna przechowywac do 30 dni, ale ja wykorzystuje je do pieczenia focacci w nastepnych dniach /.
- ciasto wyjmuje z zamrazalnika w porze obiadu, wkladam do plastikowego pudelka z pokrywka / aby nie wyschlo /, a wieczorem pieke
- mysle, ze mozna je wyjac rano i przelozyc do lodowki / rosniecie bedzie wolniejsze /

Focaccie mozna upiec z pomidorkami koktajlowymi, ale takze z samymi ziolami czy innymi dodatkami.

Mozna ja przekroic na 2 krazki i uzyc do zrobienia kanapek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Dolaczam zdjecie:

Cucina_061.jpg
 

Załączniki

  • Cucina_061.jpg
    Cucina_061.jpg
    119.3 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy