Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Focaccia razowa z maki pszennej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 453170" data-attributes="member: 52"><p>FOCACCIA RAZOWA Z MAKI PSZENNEJ</p><p></p><p>Inspiracja byla focaccia barese:</p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18081&hl=focaccia+barese" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...focaccia+barese</a> </p><p></p><p>350 g maki pszennej razowej</p><p>150 g maki pszennej chlebowej / 650-750 /</p><p>100 g maki wysokoglutenowej manitoba / mozna zastapic zwiekszajac ilosc maki pszennej chlebowej i razowej /</p><p>12,5 g swiezych drozdzy / 7 g drozdzy granulowanych /</p><p>240 ml cieplej wody</p><p>120 ml cieplego mleka</p><p>1 lyzeczka cukru / 5 ml /</p><p>2 lyzeczki soli </p><p>2 lyzki oliwy extravergine</p><p>- ciasto wykonane w maszynie do chleba / program Dough /: mozna je </p><p>wyjac z wiaderka juz wtedy, gdy maszyna przestanie wyrabiac / mniej wiecej po </p><p>30 minutach / i zostawic do wyrosniecia poza maszyna</p><p>- po wyjeciu ciasta z wiaderka uderzyc je piescia / &#8220;odgazowac&#8221; /, a nastepnie wyrobic jeszcze przez minute / jesli trzeba, dodajac 1 lyzke maki lub zwilzajac dlonie oliwa /</p><p>- blache posmarowac oliwa, wylozyc ciastem: najlepiej posmarowac dlonie oliwa i palcami wykonywac dolki w ciescie / poczatkowo bedzie sie sciagac, trzeba odczekac i kontynuowac /</p><p>- wstawic blache na 10 minut do piekarnika / uprzednio nagrzanego do 50°C i </p><p>wylaczonego /</p><p>- po 10 minutach w ciasto wcisnac polowki pomidorkow koktajlowych</p><p>- calosc leciutko posolic, obsypac oregano i polac oliwa / okreznym ruchem, niekoniecznie dokladnie: ja staram sie, aby oliwy bylo jak najmniej /</p><p>- zostawic do wyrosniecia jeszcze przez 10 minut / w piekarniku /</p><p>- wyjac blache i rozgrzac piekarnik do 200°C</p><p>- piec przez 20 minut / do 25 minut: ja po 20 minutach sprawdzam stopien wypieczenia /</p><p>- wyjac i zostawic do wystygniecia na tzw. kratce do ciast</p><p></p><p>Z podanej ilosci maki wychodza 4 focaccie o srednicy 20 cm.</p><p></p><p>Ciasto mozna podzielic, kazdy kawalek owinac dokladnie w przezroczysta folie i zamrozic / podobno mozna przechowywac do 30 dni, ale ja wykorzystuje je do pieczenia focacci w nastepnych dniach /.</p><p>- ciasto wyjmuje z zamrazalnika w porze obiadu, wkladam do plastikowego pudelka z pokrywka / aby nie wyschlo /, a wieczorem pieke</p><p>- mysle, ze mozna je wyjac rano i przelozyc do lodowki / rosniecie bedzie wolniejsze /</p><p></p><p>Focaccie mozna upiec z pomidorkami koktajlowymi, ale takze z samymi ziolami czy innymi dodatkami.</p><p></p><p>Mozna ja przekroic na 2 krazki i uzyc do zrobienia kanapek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 453170, member: 52"] FOCACCIA RAZOWA Z MAKI PSZENNEJ Inspiracja byla focaccia barese: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18081&hl=focaccia+barese"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...focaccia+barese[/URL] 350 g maki pszennej razowej 150 g maki pszennej chlebowej / 650-750 / 100 g maki wysokoglutenowej manitoba / mozna zastapic zwiekszajac ilosc maki pszennej chlebowej i razowej / 12,5 g swiezych drozdzy / 7 g drozdzy granulowanych / 240 ml cieplej wody 120 ml cieplego mleka 1 lyzeczka cukru / 5 ml / 2 lyzeczki soli 2 lyzki oliwy extravergine - ciasto wykonane w maszynie do chleba / program Dough /: mozna je wyjac z wiaderka juz wtedy, gdy maszyna przestanie wyrabiac / mniej wiecej po 30 minutach / i zostawic do wyrosniecia poza maszyna - po wyjeciu ciasta z wiaderka uderzyc je piescia / “odgazowac” /, a nastepnie wyrobic jeszcze przez minute / jesli trzeba, dodajac 1 lyzke maki lub zwilzajac dlonie oliwa / - blache posmarowac oliwa, wylozyc ciastem: najlepiej posmarowac dlonie oliwa i palcami wykonywac dolki w ciescie / poczatkowo bedzie sie sciagac, trzeba odczekac i kontynuowac / - wstawic blache na 10 minut do piekarnika / uprzednio nagrzanego do 50°C i wylaczonego / - po 10 minutach w ciasto wcisnac polowki pomidorkow koktajlowych - calosc leciutko posolic, obsypac oregano i polac oliwa / okreznym ruchem, niekoniecznie dokladnie: ja staram sie, aby oliwy bylo jak najmniej / - zostawic do wyrosniecia jeszcze przez 10 minut / w piekarniku / - wyjac blache i rozgrzac piekarnik do 200°C - piec przez 20 minut / do 25 minut: ja po 20 minutach sprawdzam stopien wypieczenia / - wyjac i zostawic do wystygniecia na tzw. kratce do ciast Z podanej ilosci maki wychodza 4 focaccie o srednicy 20 cm. Ciasto mozna podzielic, kazdy kawalek owinac dokladnie w przezroczysta folie i zamrozic / podobno mozna przechowywac do 30 dni, ale ja wykorzystuje je do pieczenia focacci w nastepnych dniach /. - ciasto wyjmuje z zamrazalnika w porze obiadu, wkladam do plastikowego pudelka z pokrywka / aby nie wyschlo /, a wieczorem pieke - mysle, ze mozna je wyjac rano i przelozyc do lodowki / rosniecie bedzie wolniejsze / Focaccie mozna upiec z pomidorkami koktajlowymi, ale takze z samymi ziolami czy innymi dodatkami. Mozna ja przekroic na 2 krazki i uzyc do zrobienia kanapek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Focaccia razowa z maki pszennej
Bottom