Focaccia wg Ch. Feldera

Hainaut

Member
Mar 6, 2008
115
0
0
Skladniki na ciasto na focaccie:
  • 500 g maki T 55 (ja uzylam zwyklej pszennej, bo taka mialam pod reka)
  • 25 g swiezych drozdzy
  • 225 ml zimnej wody
  • 10 g drobnej soli
  • 55 ml oliwy z oliwek
  • 60 g czarnych oliwek (ja dalam pomieszane - czarne i zielone)
  • i oliwa z oliwek do smarowania (55 ml)
Rozkruszyc drozdze i rozmieszac je dokladnie z polowa zimnej wody. Do drugiego naczynia wsypac make, sol, pozostala czesc wody, oliwe i rozpuszczone drozdze. Wymieszac. Zagniesc ciasto tak, aby bylo miekkie i elastyczne. Mozna to zrobic recznie (ja tak zrobilam), badz uzyc miksera z przystawka do ciasta drozdzowego (tak jest w oryginalnym przepisie). Wowczas nalezy mikser nastawic na 5 minut na wolne obroty.

Pokroic na drobne kawalki wydrylowane wczesniej oliwki. Dodac do ciasta. Zagniesc recznie badz mikserem (1 minuta na wolnych obrotach). Odstawic do wyrosniecia pod sciereczka na 30 min.

Po tym czasie wylozyc ciasto na posypana maka stolnice lub blat. Rozwalkowac je na prostokatny placek o grubosci ok. 8 mm. Nastepnie odkrawac pojedyncze paski o szerokosci 6 cm. Ulozyc na przykrytej papierem do pieczenia blasze i odstawic na 2 godziny, podczas ktorych ciasto powinno podwoic objetosc. (Niestety moje ciasto nie zechcialo zastosowac sie do tego punktu, ;( mimo, ze lezalo 2 i pol godziny. Byc moze nastepnym razem powinnam je badz zostawic na jeszcze dluzej, badz tez podwyzszyc temperature w domu).

Po podwojeniu objetosci kazda bulke pedzelkiem posmarowac oliwa i piec w rozgrzanym do 230° piekarniku przez 8-10 min. (ja pieklam 14 min.) Tuz po wyjeciu posmarowac jeszcze raz oliwa aby ciasto bylo zrumienione na wierzchu.

Wyszlo mi tak:

100_6927.JPG

Ta focaccia jest idealna na kanapki do pracy albo na piknik na zielona trawke. :D Dobrze komponuje sie tez z lekka salatka warzywna.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy