- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
20 g drożdży
300 g mąki
1/2 łyżeczki soli
Ca 125 ml letniej wody
3—g małych pomidorków (lub dużych pokrojonych w paski)
6-8 ząbków czosnku
Sol, pieprz, origano
Oliwa
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach wody
Mąkę wymieszać z solą
Wlać drożdże do mąki, lekko zamieszać (wmieszać na razie tylko część mąki)
Odstawić na 15 min
Dodać resztę wody
Zagnieść ciasto
Przykryć i odstawić na 1 h.
Pomidory obrać, , pozbawić pestek , pokroić w paski
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni
Czosnek pokroić w plasterki
Do ciasta dodać 2 łyżki oliwy , zagnieść jeszcze raz
Formę / blachę posmarować oliwą, wyłożyć ciasto
Ciasto podziurawić trzonkiem noża, w każdy otwór wsunąć plasterek czosnku i kawałek pomidora
Doprawić solą, pieprzem i origano, skropić oliwą
Piec 2- 25 minut
Zostało mi trochę pomidorów , wiec rzuciłam je na wierzch
300 g mąki
1/2 łyżeczki soli
Ca 125 ml letniej wody
3—g małych pomidorków (lub dużych pokrojonych w paski)
6-8 ząbków czosnku
Sol, pieprz, origano
Oliwa
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach wody
Mąkę wymieszać z solą
Wlać drożdże do mąki, lekko zamieszać (wmieszać na razie tylko część mąki)
Odstawić na 15 min
Dodać resztę wody
Zagnieść ciasto
Przykryć i odstawić na 1 h.
Pomidory obrać, , pozbawić pestek , pokroić w paski
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni
Czosnek pokroić w plasterki
Do ciasta dodać 2 łyżki oliwy , zagnieść jeszcze raz
Formę / blachę posmarować oliwą, wyłożyć ciasto
Ciasto podziurawić trzonkiem noża, w każdy otwór wsunąć plasterek czosnku i kawałek pomidora
Doprawić solą, pieprzem i origano, skropić oliwą
Piec 2- 25 minut

Zostało mi trochę pomidorów , wiec rzuciłam je na wierzch
Ostatnią edycję dokonał moderator: