- Lut 10, 2009
- 90
- 0
- 0
Podstawowy przepis znalazłam tutaj ale zmieniłam go dość sporo.
Focaccia z winogronami, serem gorgonzola, rozmarynem i miodem
Składniki:
* 300 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka drożdży instant
* 2 gałązki rozmarynu, posiekane (tylko listki)
* 250 ml wody w temp. pokojowej
* 1 łyżka oliwy
na wierzch:
* 1 mała gałązka winogron
* ok. pół szklanki sera gorgonzola (pokruszonego)
* 2 łyżki miodu
* 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
W dużej misce zmieszaj mąkę, cukier, sól, drożdże, posiekany rozmaryn. Dodaj łyżkę oliwy i powoli wlewaj wodę (nie całą od razu- zobacz, ile mąka zabierze). Zmieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
Wyłóż ciasto na lekko omączoną stolnicę, ugniataj 5-10 minut do uzyskania sładkiego, jedwabistego ciasta. Z ciasta uformuj kulę i włóż je do lekko naoliwionej miski. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość)
Wyłóż ciasto z miski na stolnicę i lekko ugniataj przez 1 minutę. Blachę do pieczenia wyłóż woskowanym papierem i wyłóż na nią ciasto- zajmie to chwilę- trzeba ciasto delikatnie ale stanowczo rozprowadzić na całej powierzchni blaszki. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę (powinno podwoić swoją wysokość).
Nagrzej piekarnik do 210 stopni.
Umącz palce i zrób dołeczki w cieście. Posmaruj całą powierzchnię ciasta oliwą za pomocą pędzelka. Wciśnij w ciasto winogrona.
Włóż ciasto do piekarnika. Piecz 12 minut, do momentu aż winogrona puszczą sok a skórka będzie złocista. Wysuń ciasto i posyp pokruszonym serem. Piecz 2 minuty, aż ser się roztopi.
Wyciągnij focaccię z piekarnika i polej ją miodem.
Daj jej chwilkę, żeby ostygła i można zajadać!
Smacznego!!
Focaccia z winogronami, serem gorgonzola, rozmarynem i miodem

Składniki:
* 300 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka drożdży instant
* 2 gałązki rozmarynu, posiekane (tylko listki)
* 250 ml wody w temp. pokojowej
* 1 łyżka oliwy
na wierzch:
* 1 mała gałązka winogron
* ok. pół szklanki sera gorgonzola (pokruszonego)
* 2 łyżki miodu
* 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
W dużej misce zmieszaj mąkę, cukier, sól, drożdże, posiekany rozmaryn. Dodaj łyżkę oliwy i powoli wlewaj wodę (nie całą od razu- zobacz, ile mąka zabierze). Zmieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
Wyłóż ciasto na lekko omączoną stolnicę, ugniataj 5-10 minut do uzyskania sładkiego, jedwabistego ciasta. Z ciasta uformuj kulę i włóż je do lekko naoliwionej miski. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość)
Wyłóż ciasto z miski na stolnicę i lekko ugniataj przez 1 minutę. Blachę do pieczenia wyłóż woskowanym papierem i wyłóż na nią ciasto- zajmie to chwilę- trzeba ciasto delikatnie ale stanowczo rozprowadzić na całej powierzchni blaszki. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę (powinno podwoić swoją wysokość).
Nagrzej piekarnik do 210 stopni.
Umącz palce i zrób dołeczki w cieście. Posmaruj całą powierzchnię ciasta oliwą za pomocą pędzelka. Wciśnij w ciasto winogrona.
Włóż ciasto do piekarnika. Piecz 12 minut, do momentu aż winogrona puszczą sok a skórka będzie złocista. Wysuń ciasto i posyp pokruszonym serem. Piecz 2 minuty, aż ser się roztopi.
Wyciągnij focaccię z piekarnika i polej ją miodem.
Daj jej chwilkę, żeby ostygła i można zajadać!
Smacznego!!
