Focaccia z winogronami i serem gorgonzola

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
Podstawowy przepis znalazłam tutaj ale zmieniłam go dość sporo.

Focaccia z winogronami, serem gorgonzola, rozmarynem i miodem

3334329583_e844961386.jpg


Składniki:

* 300 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka drożdży instant
* 2 gałązki rozmarynu, posiekane (tylko listki)
* 250 ml wody w temp. pokojowej
* 1 łyżka oliwy

na wierzch:

* 1 mała gałązka winogron
* ok. pół szklanki sera gorgonzola (pokruszonego)
* 2 łyżki miodu
* 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

W dużej misce zmieszaj mąkę, cukier, sól, drożdże, posiekany rozmaryn. Dodaj łyżkę oliwy i powoli wlewaj wodę (nie całą od razu- zobacz, ile mąka zabierze). Zmieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.

Wyłóż ciasto na lekko omączoną stolnicę, ugniataj 5-10 minut do uzyskania sładkiego, jedwabistego ciasta. Z ciasta uformuj kulę i włóż je do lekko naoliwionej miski. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość)

Wyłóż ciasto z miski na stolnicę i lekko ugniataj przez 1 minutę. Blachę do pieczenia wyłóż woskowanym papierem i wyłóż na nią ciasto- zajmie to chwilę- trzeba ciasto delikatnie ale stanowczo rozprowadzić na całej powierzchni blaszki. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę (powinno podwoić swoją wysokość).

Nagrzej piekarnik do 210 stopni.

Umącz palce i zrób dołeczki w cieście. Posmaruj całą powierzchnię ciasta oliwą za pomocą pędzelka. Wciśnij w ciasto winogrona.

Włóż ciasto do piekarnika. Piecz 12 minut, do momentu aż winogrona puszczą sok a skórka będzie złocista. Wysuń ciasto i posyp pokruszonym serem. Piecz 2 minuty, aż ser się roztopi.

Wyciągnij focaccię z piekarnika i polej ją miodem.
Daj jej chwilkę, żeby ostygła i można zajadać!

Smacznego!!

3334329673_e6b23dd2e5.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy