Focaccia

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
Bardzo łatwa w przyrządzeniu focaccia

1 kg maki ( zwykła i około 20 proc. pełnoziarnistej, ale tak, na oko)
850 ml wody zimnej
4 g suchych drożdży (biorę Dr.Oetker zielone opakowanie)
25 g soli
ewentualnie łyżka cukru
50 ml oliwy oliwkowej dobrej do ciasta + do formowania (na oko)
Mieszanka ziół Śródziemnomorskich
Dodatki - pomidorki, cebula, ser, oliwki, winogrona, etc.

Mąkę lub mąki, drożdże, (cukier) dobrze wymieszać w misie, wlać wodę i oliwę i wymieszać tak, by nie zostało suchej mąki. Strasznie rzadkie to ciasto bywa. Przekładam ciasto do wysmarowanego oliwą kontenera plastykowego i robię 4-5 składań w odstępie 30 min. Juz na trzecim ciasto dobrze się zaczyna zbierać. Po ostatnim składaniu zostawiam na godzinę. Potem wkładam do brytfanek , zlewam gorę oliwą i przykrywam naoliwioną folią i zostawiam w lodowce na noc. Z rana wybieram, posypuję ziołami, znów poleję oliwą, przyciskam ciasto palcami - tak, jakby na pianinie grałam, ale aż do dna brytfanki, wciskam dodatki i piekę w 190 C 30-35 min. 20240915_150852.jpg
 

Załączniki

  • 20240825_102758.jpg
    20240825_102758.jpg
    172.8 KB · Wyświetleń: 31

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
Jeżeli w nadchodzący weekend przyjedzie starsza córka to ten przepis na focaccie wypróbujemy (y) :lecker:
Reniu, super :) Bardzo będzie mi milo, jeśli ta focaccia przypadnie wam do gustu :) Jest naprawdę łatwa do przygotowania, tylko trzeba zarezerwować sobie wieczór :) ale u mnie jakoś to niezauważalnie spływa - tu naczynie myje a tu ciasto składam, tu coś kręcę się w kuchni i ciasto składam, a z rana masz wspaniały ciepły chleb :)
 
  • Like
Reakcje: reniam_123

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
Elu, powiedz na jaką mniej więcej wielkość foremki są podane ilości. Muszę znacznie zmniejszyć i nie wiem o ile.
 
  • Like
Reakcje: Elka

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
Elu, powiedz na jaką mniej więcej wielkość foremki są podane ilości. Muszę znacznie zmniejszyć i nie wiem o ile.
Haniu, ja zwykle piekę w 35x25, wychodzi wysoka, cm. 7-9, a przy bąblach to i wyższa. Ta, co na zdjęciu była pieczona w dwóch foremkach - 22x22 i 20x30. Często liczę według kg - tutaj 2 kg ciasta i upieczonej focaccii ok. 1.8 kg i to znaczy moja duża foremka :)
 
  • Dzięki
Reakcje: hazo

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
Uwielbiam focaccie! Następnym razem wypróbuję Twój przepis, Elu.
Zwykle układam na wierzchu jakieś warzywka żeby było ładniej :) na zdjęciu moja ostatnia.
Piękna jest, taka wesoła :) Dziewczynkom się podoba? Ale u Ciebie, podejrzewam, ciasto jest bardziej zwarte - właśnie takie ciasto potrzebne jest na tę garden focaccii. Moja jest "lulająca", inna niż garden i wzorki by w niej utonęli, nie byłoby widać :)
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,416
2,349
113
Aa, widzisz, to ma sens. Tak, moja jest bardziej zwarta ale właśnie mam ochotę na taką puchatą wersję, więc następna będzie Twoja. Dobrze, że wspomniałaś o tonięciu wzoru bo bym się pewnie nieco zdenerwowała ;)
Moje dziewczyny uwielbiają świeże pieczywo, a jeszcze jak do tego ma wzorki to już w ogóle wypas 😁
 
  • Love
Reakcje: Elka

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Zapowiada się pysznie!
Na razie bardziej nie rumieniłam, bo będę ją jeszcze na miejscu podgrzewać:
IMG_20240919_094640.jpg
EDIT:
Nie zmieścila mi się w całości do pojemnika, więc odkroiłam kawałek na śniadanie:
IMG_20240919_100116.jpg
Bardzo smaczna!
 
Ostatnia edycja:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
Joanno, bardzo się cieszę, że Ci się spodobało!!!! Super! A ja też piekę! Wczoraj piekłam i dziś znów piekę. Dziś robię 100 proc. hydratację, czyli ile wody, tyle mąki :) zrobiłam zdjècie, jak wygląda ciasto do składań. Tak-tak :)
 

Załączniki

  • 20240920_202123.jpg
    20240920_202123.jpg
    110.1 KB · Wyświetleń: 32
Ostatnia edycja:
  • Like
Reakcje: Joanna

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,773
4,833
113
Ela, jak Ty to składasz? Łyżką? :)
Napaliłam się na tę focaccię, tylko miałam ostatnio sporo zajęć, ale ja ją dopadnę, już po tej niedzieli. :lecker:
 
  • Like
Reakcje: Elka

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
Ela, jak Ty to składasz? Łyżką? :)
Napaliłam się na tę focaccię, tylko miałam ostatnio sporo zajęć, ale ja ją dopadnę, już po tej niedzieli. :lecker:
Ula, ręcami składam :) tak wygląda po 4 składaniu. Więcej już nie będę, z foremki nie ucieknie :) Bochenka z tego sformować nie da się, ale dla focaccii fajnie - będzie pulchniutka :)
 

Załączniki

  • 20240921_000831.jpg
    20240921_000831.jpg
    106.9 KB · Wyświetleń: 29
  • 20240921_000824.jpg
    20240921_000824.jpg
    141.4 KB · Wyświetleń: 29

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,202
1,708
113
A propos składania - bardzo długo było to dla mnie pojęcie obce i niezrozumiałe. I kiedyś na YT nadziałam się na filmik pokazujący jak to się robi.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,202
1,708
113
A propos składania - bardzo długo było to dla mnie pojęcie obce i niezrozumiałe. I kiedyś na YT nadziałam się na filmik pokazujący jak to się robi.
 

Kokos

Well-known member
Sty 14, 2022
771
1,004
93
I u mnie rośnie. Już ostatnie składanie zostało 👍

Już w lodowce siedzi. Nie mogę się doczekać 😍, tylko teraz dyskusje czym nadziać 😂 liczę głosy 😂
 
Ostatnia edycja:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy