- Sty 27, 2006
- 4,370
- 1,776
- 113
Bardzo łatwa w przyrządzeniu focaccia
1 kg maki ( zwykła i około 20 proc. pełnoziarnistej, ale tak, na oko)
850 ml wody zimnej
4 g suchych drożdży (biorę Dr.Oetker zielone opakowanie)
25 g soli
ewentualnie łyżka cukru
50 ml oliwy oliwkowej dobrej do ciasta + do formowania (na oko)
Mieszanka ziół Śródziemnomorskich
Dodatki - pomidorki, cebula, ser, oliwki, winogrona, etc.
Mąkę lub mąki, drożdże, (cukier) dobrze wymieszać w misie, wlać wodę i oliwę i wymieszać tak, by nie zostało suchej mąki. Strasznie rzadkie to ciasto bywa. Przekładam ciasto do wysmarowanego oliwą kontenera plastykowego i robię 4-5 składań w odstępie 30 min. Juz na trzecim ciasto dobrze się zaczyna zbierać. Po ostatnim składaniu zostawiam na godzinę. Potem wkładam do brytfanek , zlewam gorę oliwą i przykrywam naoliwioną folią i zostawiam w lodowce na noc. Z rana wybieram, posypuję ziołami, znów poleję oliwą, przyciskam ciasto palcami - tak, jakby na pianinie grałam, ale aż do dna brytfanki, wciskam dodatki i piekę w 190 C 30-35 min.
1 kg maki ( zwykła i około 20 proc. pełnoziarnistej, ale tak, na oko)
850 ml wody zimnej
4 g suchych drożdży (biorę Dr.Oetker zielone opakowanie)
25 g soli
ewentualnie łyżka cukru
50 ml oliwy oliwkowej dobrej do ciasta + do formowania (na oko)
Mieszanka ziół Śródziemnomorskich
Dodatki - pomidorki, cebula, ser, oliwki, winogrona, etc.
Mąkę lub mąki, drożdże, (cukier) dobrze wymieszać w misie, wlać wodę i oliwę i wymieszać tak, by nie zostało suchej mąki. Strasznie rzadkie to ciasto bywa. Przekładam ciasto do wysmarowanego oliwą kontenera plastykowego i robię 4-5 składań w odstępie 30 min. Juz na trzecim ciasto dobrze się zaczyna zbierać. Po ostatnim składaniu zostawiam na godzinę. Potem wkładam do brytfanek , zlewam gorę oliwą i przykrywam naoliwioną folią i zostawiam w lodowce na noc. Z rana wybieram, posypuję ziołami, znów poleję oliwą, przyciskam ciasto palcami - tak, jakby na pianinie grałam, ale aż do dna brytfanki, wciskam dodatki i piekę w 190 C 30-35 min.
