Focaccia

Kokos

Well-known member
Sty 14, 2022
771
1,004
93
Melduję, że upiekłam. I się zakochałam ❤️
Moje ciasto to tez 100% hydratacja. Składało się ciężko na początku. Pięć składań musiało być.
Dodatki to pomidorki, oliwki i młody owczy ser. Wpadły oczywiście w większości do środka, ale w niczym to nie przeszkodziło.
Cudownie miękkie i puchate ciasto. Najlepsza foccacia, jaką upiekłam z życiu.
Zniknęła w jednej chwili i już mam zamówienie na kolejną i to jak najszybciej.

Mam niestety tylko zdjęcie jednej blaszki i to bardzo kiepskie. Nie mogłam zrobić lepszego, bo za mną stał tłum głodnych domowników z nożami w rękach 😂😂😂
Bardzo dziękuję Elko za wspaniały przepis 😍

Załączniki

• 245E731A-D5CC-4296-866A-3080EFC6252D.jpeg
    245E731A-D5CC-4296-866A-3080EFC6252D.jpeg
    299 KB · Wyświetleń: 23

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
Melduję, że upiekłam. I się zakochałam ❤️
😂😂😂
Bardzo dziękuję Elko za wspaniały przepis 😍
I ja - bardzo-bardzo dziękuję, ze wypróbowałaś, ze się spodobało :) Tez mnie zadziwia magia ciasta, kiedy od razu kasza-kasza, po składaniach raptem coś zaczyna formować się. Cud i nie inaczej, chociaż wiem, ze to raczej gluten tak pracuje :)))) Jeszce bardzo polecam spróbowanie winogron jako toppingu:banana::banana::banana:

• Dzięki
Reakcje: Kokos

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
Wspaniała jest ta focaccia - wprowadziłem małą zmianę drożdże zastąpiłem zakwasem w ilości 250g :)
Gucio, jesteś wielki!!!!! Pięknie wygląda Twoja focaccia :) Bardzo się ciszę, ze spodobało, ale to już Twój przepis :) bo zmiana znaczna :) Ale cieszę się, ze mogłam być inspiracją :)

Ostatnia edycja:
  • Dzięki
Reakcje: Gucio

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,068
1,604
113
Elka super ta Focaccia. Bardzo nam samkowala. Zrobilam dwie jedna z ziolami prowansalskimi druga z oliwkami. Dalam troche wiecej maki pelno ziarnistej. Na pewno bede czescie piec

• Like
  • Love
Reakcje: Joanna i Elka

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
Elka super ta Focaccia. Bardzo nam samkowala. Zrobilam dwie jedna z ziolami prowansalskimi druga z oliwkami. Dalam troche wiecej maki pelno ziarnistej. Na pewno bede czescie piec
Ojej, jak się cieszę!!!!! Bardzo-bardzo:freu:
Lubię ją za możliwość improwizacji, najważniejsze technologia, a produkty można zmieniać :) Smacznego dla was :)

• Like
Reakcje: Mehlnerin

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,416
2,349
113
Zaraz moja wstawiam do pieca, już się nie mogę doczekać!

Załączniki

• IMG_5997.jpeg
    IMG_5997.jpeg
    162.9 KB · Wyświetleń: 13
  • Love
Reakcje: Elka

Kokos

Well-known member
Sty 14, 2022
771
1,004
93
Uwielbiamy tę focaccię, bardzo często jest u nas pieczona. Córki najczęściej ją pieką jako drugie śniadanie do szkoły, na zmianę z dwukolorowym keksem 😘

• Love
  • Like
Reakcje: Elka i Aniutka

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Przymierzam się do tego przepisu ale nie rozumiem ostatniego kroku: po nocy w lodówce mam ciasto jeszcze raz składać? Czy ono w lodówce już leżakuje w docelowej foremce, w tej w której będzie pieczone i rano tylko nakładam dodatki i ugniatam ciasto palcami? :oops:

• Like

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
Przymierzam się do tego przepisu ale nie rozumiem ostatniego kroku: po nocy w lodówce mam ciasto jeszcze raz składać? Czy ono w lodówce już leżakuje w docelowej foremce, w tej w której będzie pieczone i rano tylko nakładam dodatki i ugniatam ciasto palcami? :oops:
Juz w docelowej foremce. Przed pieczeniem tylko nalozyc dodatki i poprzyciskac palcami :)

• Like
Reakcje: ankafaka

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Juz w docelowej foremce. Przed pieczeniem tylko nalozyc dodatki i poprzyciskac palcami :)
Dziękuję! :blume:

• Love

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Sobotnie śniadanie. Zrobiłam z połowy porcji, a powinnam jednak posłuchać Waszych komentarzy i od razu robić z całej :mniam:
Zdjęcia na szybko, bo rodzina czekała na swoje porcje :D Jeszcze tylko piekarnika dobrze nie znam, wolałabym żeby wyszła tak zezłocona jak na zdjęciach Eli. Może następnym razem się uda.

Smakowało nam bardzo i na pewno do powtórek. Trzylatka maczała sobie kawałki w oliwie i jadła aż miło :)
Dzięki Elu za świetny przepis! IMG_7899.jpeg IMG_7902.jpeg

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Ja też upiekłam, bardzo dobra. Ale zdjęcia upieczonej nie mam, bo zapomniałam zrobić. Może jutro nadrobię :). Do środka poszły oliwki i marynowany czosnek.

• Like
Reakcje: Mehlnerin

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy