Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Focaccia
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elka" data-source="post: 1738273" data-attributes="member: 1293"><p>Bardzo łatwa w przyrządzeniu focaccia</p><p></p><p>1 kg maki ( zwykła i około 20 proc. pełnoziarnistej, ale tak, na oko)</p><p>850 ml wody zimnej</p><p>4 g suchych drożdży (biorę Dr.Oetker zielone opakowanie)</p><p>25 g soli</p><p>ewentualnie łyżka cukru</p><p>50 ml oliwy oliwkowej dobrej do ciasta + do formowania (na oko)</p><p>Mieszanka ziół Śródziemnomorskich</p><p>Dodatki - pomidorki, cebula, ser, oliwki, winogrona, etc.</p><p></p><p>Mąkę lub mąki, drożdże, (cukier) dobrze wymieszać w misie, wlać wodę i oliwę i wymieszać tak, by nie zostało suchej mąki. Strasznie rzadkie to ciasto bywa. Przekładam ciasto do wysmarowanego oliwą kontenera plastykowego i robię 4-5 składań w odstępie 30 min. Juz na trzecim ciasto dobrze się zaczyna zbierać. Po ostatnim składaniu zostawiam na godzinę. Potem wkładam do brytfanek , zlewam gorę oliwą i przykrywam naoliwioną folią i zostawiam w lodowce na noc. Z rana wybieram, posypuję ziołami, znów poleję oliwą, przyciskam ciasto palcami - tak, jakby na pianinie grałam, ale aż do dna brytfanki, wciskam dodatki i piekę w 190 C 30-35 min.[ATTACH=full]111907[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elka, post: 1738273, member: 1293"] Bardzo łatwa w przyrządzeniu focaccia 1 kg maki ( zwykła i około 20 proc. pełnoziarnistej, ale tak, na oko) 850 ml wody zimnej 4 g suchych drożdży (biorę Dr.Oetker zielone opakowanie) 25 g soli ewentualnie łyżka cukru 50 ml oliwy oliwkowej dobrej do ciasta + do formowania (na oko) Mieszanka ziół Śródziemnomorskich Dodatki - pomidorki, cebula, ser, oliwki, winogrona, etc. Mąkę lub mąki, drożdże, (cukier) dobrze wymieszać w misie, wlać wodę i oliwę i wymieszać tak, by nie zostało suchej mąki. Strasznie rzadkie to ciasto bywa. Przekładam ciasto do wysmarowanego oliwą kontenera plastykowego i robię 4-5 składań w odstępie 30 min. Juz na trzecim ciasto dobrze się zaczyna zbierać. Po ostatnim składaniu zostawiam na godzinę. Potem wkładam do brytfanek , zlewam gorę oliwą i przykrywam naoliwioną folią i zostawiam w lodowce na noc. Z rana wybieram, posypuję ziołami, znów poleję oliwą, przyciskam ciasto palcami - tak, jakby na pianinie grałam, ale aż do dna brytfanki, wciskam dodatki i piekę w 190 C 30-35 min.[ATTACH type="full"]111907[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Focaccia
Top
Bottom