Fondant płynny

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Odpowiadajac na pytanie jakkw domu przygotowac taki fondant...my robimy tak:

Rzadki fondant:

500g cukru pudru
125ml wody
65ml plynnej glukozy

Wszystkie skladniki wkladamy do garnka. PO wymieszaniu wkladamy w miksture termometr cukierniczy podgrzwamy do 114C. Calosc trzeba podgrzac szybko, zeby cukier nie zbrazowial. Jak osiagnie temperature 114C, natychmiast zdejmujemy z ognia. Przekladamy do misy miksera i studzimy do 60C. Zaczynamy miksowac na wolnych obrotach, potem zwiekszamy na srednie i ubijamy (od czasu do czasu zatrzymac mikser i sprawdzic konsystencje, pamietac, ze fondant moze stwardniec szybko). Jest gotowy gdy masa jest biala i gesta.
Wkladamy do podwojnej a nawet potrojnej torby plastikowej na 24 godz w suche i chlodne miejsce. Nie do lodowki i nie do szczelnych pojemnikow.

Aby pokryc babeczki takim fondantem, trzeba je najpierw wymazac lekko goracym czystym dzemem morelowym i zostawic do zaschniecia. Fondant wlozyc do naczynia i rozpusci my robimy to w mikrofali ok. 1 min. Trzeba wyprobowac konsytencje, za gesta i bedzie trudno zanurzac i wyjmowac babeczki, za rzadka i fondant nie bedzie nieprzejrzysty. Zaczac od gestszego i gdyby byl za gesty dodac lyzke zagotowanej wody.
Operacje mozna powtorzyc, po calkowitym wyschnieciu poprzedniej warstwy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: