Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Fondant płynny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1371112" data-attributes="member: 1142"><p>Odpowiadajac na pytanie jakkw domu przygotowac taki fondant...my robimy tak:</p><p></p><p>Rzadki fondant:</p><p></p><p>500g cukru pudru</p><p>125ml wody</p><p>65ml plynnej glukozy</p><p></p><p>Wszystkie skladniki wkladamy do garnka. PO wymieszaniu wkladamy w miksture termometr cukierniczy podgrzwamy do 114C. Calosc trzeba podgrzac szybko, zeby cukier nie zbrazowial. Jak osiagnie temperature 114C, natychmiast zdejmujemy z ognia. Przekladamy do misy miksera i studzimy do 60C. Zaczynamy miksowac na wolnych obrotach, potem zwiekszamy na srednie i ubijamy (od czasu do czasu zatrzymac mikser i sprawdzic konsystencje, pamietac, ze fondant moze stwardniec szybko). Jest gotowy gdy masa jest biala i gesta. </p><p>Wkladamy do podwojnej a nawet potrojnej torby plastikowej na 24 godz w suche i chlodne miejsce. Nie do lodowki i nie do szczelnych pojemnikow.</p><p></p><p>Aby pokryc babeczki takim fondantem, trzeba je najpierw wymazac lekko goracym czystym dzemem morelowym i zostawic do zaschniecia. Fondant wlozyc do naczynia i rozpusci my robimy to w mikrofali ok. 1 min. Trzeba wyprobowac konsytencje, za gesta i bedzie trudno zanurzac i wyjmowac babeczki, za rzadka i fondant nie bedzie nieprzejrzysty. Zaczac od gestszego i gdyby byl za gesty dodac lyzke zagotowanej wody.</p><p>Operacje mozna powtorzyc, po calkowitym wyschnieciu poprzedniej warstwy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1371112, member: 1142"] Odpowiadajac na pytanie jakkw domu przygotowac taki fondant...my robimy tak: Rzadki fondant: 500g cukru pudru 125ml wody 65ml plynnej glukozy Wszystkie skladniki wkladamy do garnka. PO wymieszaniu wkladamy w miksture termometr cukierniczy podgrzwamy do 114C. Calosc trzeba podgrzac szybko, zeby cukier nie zbrazowial. Jak osiagnie temperature 114C, natychmiast zdejmujemy z ognia. Przekladamy do misy miksera i studzimy do 60C. Zaczynamy miksowac na wolnych obrotach, potem zwiekszamy na srednie i ubijamy (od czasu do czasu zatrzymac mikser i sprawdzic konsystencje, pamietac, ze fondant moze stwardniec szybko). Jest gotowy gdy masa jest biala i gesta. Wkladamy do podwojnej a nawet potrojnej torby plastikowej na 24 godz w suche i chlodne miejsce. Nie do lodowki i nie do szczelnych pojemnikow. Aby pokryc babeczki takim fondantem, trzeba je najpierw wymazac lekko goracym czystym dzemem morelowym i zostawic do zaschniecia. Fondant wlozyc do naczynia i rozpusci my robimy to w mikrofali ok. 1 min. Trzeba wyprobowac konsytencje, za gesta i bedzie trudno zanurzac i wyjmowac babeczki, za rzadka i fondant nie bedzie nieprzejrzysty. Zaczac od gestszego i gdyby byl za gesty dodac lyzke zagotowanej wody. Operacje mozna powtorzyc, po calkowitym wyschnieciu poprzedniej warstwy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Fondant płynny
Top
Bottom