Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Fougasse z Najac
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1187307" data-attributes="member: 692"><p><strong>Składniki</strong></p><p></p><p>1 kilogram mąki ( preferowana 450 lub pół na pół z krupczatką)</p><p>50 g świeżych drożdży ( lub 2 saszetki instant)</p><p>6 jajek + 1 do pomalowania przed pieczeniem</p><p>szczypta soli</p><p>100 g cukru</p><p>250 g masła - stopić </p><p>200 g mleka</p><p>1 łyżka aromatu kwiatu pomarańczy ( orange blossom, fleur d'oranger )</p><p>cukier perłowy lub gruby kryształ do posypania</p><p></p><p><strong>Wykonanie</strong></p><p></p><p>Z przesianej mąki utworzyć wulkan i dodać drożdże ( świeże rozprowadzić w łyżce mleka) i resztę składników.</p><p>Wyrobić ciasto i odstawić pod przykryciem na 2 godziny.</p><p>Następnie ciasto przerobić, uformować koronę ( albo użyć formy wieńca jak ja to zrobiłam) i odstawić znowu na godzinę do wyrośnięcia.</p><p>Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto pomalować rozbełtanym jajkiem ( można ozdobnie naciąć nożyczkami) i posypać perłowym cukrem.</p><p>Piec aż będzie ciemnozłote, niemal brązowe.</p><p></p><p>[ATTACH=full]67445[/ATTACH]</p><p></p><p><em>Moje uwagi:</em></p><p><em>Ciasto widoczne na zdjęciu zrobiłam z połowy porcji.</em></p><p><em>Masła moim zdaniem należy dać mniej - następnym razem dam 100 g na 1/2 kg mąki.</em></p><p><em>W oryginalnym przepisie każą piec 15-20 min; ja piekłam 30 i jak widać, jeszcze za mało , skórka jest zdecydowanie za jasna.</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1187307, member: 692"] [B]Składniki[/B] 1 kilogram mąki ( preferowana 450 lub pół na pół z krupczatką) 50 g świeżych drożdży ( lub 2 saszetki instant) 6 jajek + 1 do pomalowania przed pieczeniem szczypta soli 100 g cukru 250 g masła - stopić 200 g mleka 1 łyżka aromatu kwiatu pomarańczy ( orange blossom, fleur d'oranger ) cukier perłowy lub gruby kryształ do posypania [B]Wykonanie[/B] Z przesianej mąki utworzyć wulkan i dodać drożdże ( świeże rozprowadzić w łyżce mleka) i resztę składników. Wyrobić ciasto i odstawić pod przykryciem na 2 godziny. Następnie ciasto przerobić, uformować koronę ( albo użyć formy wieńca jak ja to zrobiłam) i odstawić znowu na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto pomalować rozbełtanym jajkiem ( można ozdobnie naciąć nożyczkami) i posypać perłowym cukrem. Piec aż będzie ciemnozłote, niemal brązowe. [ATTACH=full]67445[/ATTACH] [I]Moje uwagi: Ciasto widoczne na zdjęciu zrobiłam z połowy porcji. Masła moim zdaniem należy dać mniej - następnym razem dam 100 g na 1/2 kg mąki. W oryginalnym przepisie każą piec 15-20 min; ja piekłam 30 i jak widać, jeszcze za mało , skórka jest zdecydowanie za jasna.[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Fougasse z Najac
Top
Bottom