- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Oryginalnie, fougasse wypieka sie na dnie goracego chlebowego pieca, wkrotce po wymieceniu wegli. Francuskie piekarnie oferuja ten chleb z czarnymi oliwkami, ziolami, orzechami, serem lub posypany gruba sola...taki wlasnie byl moj dzisiejszy fougasse...
210ml wody
1 lyzka oliwy z oliwek
350g bialej pszennej maki chlebowej
1 lyzeczka dobrej soli
1 lyzeczka cukru
1 ltzeczka drozdzy instant
sol ...gruba morska lub w platkach (np.Maldon)
oliwa z oliwek do posmarowania
Mozna mieszac w maszynie...cykl >douh<
Z powyzszych skladnikow wyrabiam gladkie i lsniace ciasto chlebowe, zostawiam do wyrosniecia..ok.1 godz. Odpowietrzam.
[Jesli dodajemy oliwki lub ziola...na rozplaszczone delikatnie ciasto wykladamy dodatki i skladamy 2 lub 3 razy].
Bez dodatkow: rozwalkowuje prostokat ok 30 cm dl., ostrym nozem szybko wykonuje 4 lub 5 naciec, pod lekkim katem, zostawiajac brzegi. Delikatnie naciagam, tak aby powstala "drabina". Ukladam na lekko naoliwionej blasze, przykrywam naoliwiona folia. Zostawiam do wyrosniecia. Rozgrzewam piekarnik - 220 C. Gdy fougasse podwoi objetosc, smaruje wierzch oliwa z oliwek, sypie sola. Pieke ok 25 min.
Mozna wypiekac na kamieniu.
210ml wody
1 lyzka oliwy z oliwek
350g bialej pszennej maki chlebowej
1 lyzeczka dobrej soli
1 lyzeczka cukru
1 ltzeczka drozdzy instant
sol ...gruba morska lub w platkach (np.Maldon)
oliwa z oliwek do posmarowania
Mozna mieszac w maszynie...cykl >douh<
Z powyzszych skladnikow wyrabiam gladkie i lsniace ciasto chlebowe, zostawiam do wyrosniecia..ok.1 godz. Odpowietrzam.
[Jesli dodajemy oliwki lub ziola...na rozplaszczone delikatnie ciasto wykladamy dodatki i skladamy 2 lub 3 razy].
Bez dodatkow: rozwalkowuje prostokat ok 30 cm dl., ostrym nozem szybko wykonuje 4 lub 5 naciec, pod lekkim katem, zostawiajac brzegi. Delikatnie naciagam, tak aby powstala "drabina". Ukladam na lekko naoliwionej blasze, przykrywam naoliwiona folia. Zostawiam do wyrosniecia. Rozgrzewam piekarnik - 220 C. Gdy fougasse podwoi objetosc, smaruje wierzch oliwa z oliwek, sypie sola. Pieke ok 25 min.
Mozna wypiekac na kamieniu.
