Fougasse

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Oryginalnie, fougasse wypieka sie na dnie goracego chlebowego pieca, wkrotce po wymieceniu wegli. Francuskie piekarnie oferuja ten chleb z czarnymi oliwkami, ziolami, orzechami, serem lub posypany gruba sola...taki wlasnie byl moj dzisiejszy fougasse...

210ml wody
1 lyzka oliwy z oliwek
350g bialej pszennej maki chlebowej
1 lyzeczka dobrej soli
1 lyzeczka cukru
1 ltzeczka drozdzy instant
sol ...gruba morska lub w platkach (np.Maldon)
oliwa z oliwek do posmarowania

Mozna mieszac w maszynie...cykl >douh<
Z powyzszych skladnikow wyrabiam gladkie i lsniace ciasto chlebowe, zostawiam do wyrosniecia..ok.1 godz. Odpowietrzam.
[Jesli dodajemy oliwki lub ziola...na rozplaszczone delikatnie ciasto wykladamy dodatki i skladamy 2 lub 3 razy].
Bez dodatkow: rozwalkowuje prostokat ok 30 cm dl., ostrym nozem szybko wykonuje 4 lub 5 naciec, pod lekkim katem, zostawiajac brzegi. Delikatnie naciagam, tak aby powstala &quot;drabina&quot;. Ukladam na lekko naoliwionej blasze, przykrywam naoliwiona folia. Zostawiam do wyrosniecia. Rozgrzewam piekarnik - 220 C. Gdy fougasse podwoi objetosc, smaruje wierzch oliwa z oliwek, sypie sola. Pieke ok 25 min.
Mozna wypiekac na kamieniu.


 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
jessssu, ale chleb
lecker.gif
mniam.gif
a do tego zupa z borowikow
icon_wink.gif
tatter ja moge do ciebie do szkoly przyjsc
icon_question.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Zapraszam...
 

Smok Milus

Member
Lis 10, 2004
546
0
0
O, widzę kolejnego zadowolonego użytkownika książki The Complete Book of Bread & Bread Machines autorstwa Christine Ingram / Jennie Shapter. Polecam szczerze wszystkim piekarzom, ponieważ zawiera ponad 250 (rzeczywiście sprawdzonych) przepisów z całego świata, zarówno dla początkujących (doskonałe opisy krok po kroku), jak i dla zaawansowanych. Warto mieć, chociażby ze względu na ciekawe kształty bochenków i innych wypieków.



Fougasse z oliwkami to jeden z ulubionych chlebów mojej żony.
lecker.gif


Pozdrawiam, Smok Miluś
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Jakie piekne liscie...i co najwazniejsze nadaja sie do jedzenia!!!
Bardzo rustykalnie wygladaja...
icon_biggrin.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Po co ja tu wlazłam
baa.gif
Czy chociaz raz ktos nie moze upiec cos brzydkiego?

To ja jeszcze spytam o twardość pieczywa, bo stosunkowo cienkie jest
gruebel_2.gif
Chrupiące, czy miekkie?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
chrupiace...i pyszne...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
O ..Mirabbelko...sprobuj z czarna oliwka...to greckiej w sam raz!
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
mam taki zamiar, to byla wersja podstawowa tylko z sola.

U Bertineta jest jeszcze wersja z paskami papryki, cebuli, swiezym rozmarynem i tymiankiem
mniam.gif


Poniewaz najlepsze sa prosto z pieca, Bertinet radzi je podpiec tylko ok 6 minut i takie zamrozic, a po wyjeciu z zamrazarki dopiec 12 minut w temp. 180-200 st C.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ines...ciesze sie, ze Wam smakowala...
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy