- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Potrzebne składniki:
Zaczynamy od zagniecenia ciasta kruchego - mąkę z masłem zagniatamy ręcznie, dolewając 5-10 łyżek wody tak, aby ciasto przybrało gładką formę. Ja użyłam w tym celu robota kuchennego.
Gotowe ciasto schować do lodówki a w tym czasie wykorzystać robota do posiekania drobno cebuli oraz czosnku. Rozgrzać na patelni lub w rondelku olej i przysmażyć na nim cebulę z czosnkiem. Gdy się będą smażyć, pokroić drobno paprykę. Dodać do cebuli, wymieszać i posolić.
W osobnej misce rozbić jajka, wymieszać ze startym żółtym serem, dodać pokrojone pomidory bez skórki i drobno posiekany koperek, posolić, popieprzyć do smaku.
Ciasto rozwałkować lub wylepić palcami dno oraz brzegi foremki. Ja użyłam silikonowej okrągłej 25 cm .
Na ciasto wyłożyć cebulę z papryką i czosnkiem. Na to wylać pomidory z serem i jajkami. Udekorować dowolnie dwoma plastrami żółtego sera.
Zapiekać w piekarniku w 220 stopniach C przez 40 minut.
Polecam
Pychotka!
Przepis pochodzi z "kolekcji dobrej kuchni"

- 10 czubatych łyżek mąki
- 5 płaskich łyżek masła
- 6 jajek
- 1 duża czerwona papryka
- 2 cebule
- 2-3 pomidory bez skórki (lub z puszki)
- 10-15 dag startego żółtego sera + 2 plastry
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- ew. tłuszcz do formy
Zaczynamy od zagniecenia ciasta kruchego - mąkę z masłem zagniatamy ręcznie, dolewając 5-10 łyżek wody tak, aby ciasto przybrało gładką formę. Ja użyłam w tym celu robota kuchennego.
Gotowe ciasto schować do lodówki a w tym czasie wykorzystać robota do posiekania drobno cebuli oraz czosnku. Rozgrzać na patelni lub w rondelku olej i przysmażyć na nim cebulę z czosnkiem. Gdy się będą smażyć, pokroić drobno paprykę. Dodać do cebuli, wymieszać i posolić.
W osobnej misce rozbić jajka, wymieszać ze startym żółtym serem, dodać pokrojone pomidory bez skórki i drobno posiekany koperek, posolić, popieprzyć do smaku.
Ciasto rozwałkować lub wylepić palcami dno oraz brzegi foremki. Ja użyłam silikonowej okrągłej 25 cm .
Na ciasto wyłożyć cebulę z papryką i czosnkiem. Na to wylać pomidory z serem i jajkami. Udekorować dowolnie dwoma plastrami żółtego sera.
Zapiekać w piekarniku w 220 stopniach C przez 40 minut.

Polecam

Przepis pochodzi z "kolekcji dobrej kuchni"
Ostatnią edycję dokonał moderator: