- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Wyśmienite ciasto czekoladowe. ciasto, z którego jestem w 100% zadowolona. Powiem więcej - jak dla mnie król ciast czekoladowych.
Na podstawie przepisu podanego przez Joannę Gateau au Chocolat C. Clements, E. Wolf - Cohen "Wyśmienita kuchnia francuska" Arkady 2000 oraz tego.
200 g ciemnej czekolady
200 g masła
1 łyżka mleka
150 g cukru
5 jajek
2 łyżeczki esencji waniliowej - nie miałam - dałam aromat waniliowy oraz arakowy
100 g przesianej mąki pszennej
ja dodałam jeszcze 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - tak na wszelki wypadek
Masło rozpuścić wraz z połamana na małe kawałki czekoladą. Ja dodaję łyżkę mleka, co zapobiega przypaleniu się masła.
Masę przelać o miski, dodać cukier i dokładnie utrzeć.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić dokładnie na sztywno.
Żółtka dodawać do masy czekoladowej po jednym, cały czas ucierając. Dodać aromat i proszek do pieczenia. Następnie dodawać przesianą mąkę.
Na końcu dać połowę piany z białek, wymieszać i dodać drugą połowę, tym razem mieszając bardzo delikatnie.
Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm. której spód wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 40-45 min. - do suchego patyczka.
Ciasto delikatnie wyjąc z formy i położyć na kratce do studzenia spodem do góry. Odjąć papier.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Na podstawie przepisu podanego przez Joannę Gateau au Chocolat C. Clements, E. Wolf - Cohen "Wyśmienita kuchnia francuska" Arkady 2000 oraz tego.

200 g ciemnej czekolady
200 g masła
1 łyżka mleka
150 g cukru
5 jajek
2 łyżeczki esencji waniliowej - nie miałam - dałam aromat waniliowy oraz arakowy
100 g przesianej mąki pszennej
ja dodałam jeszcze 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - tak na wszelki wypadek
Masło rozpuścić wraz z połamana na małe kawałki czekoladą. Ja dodaję łyżkę mleka, co zapobiega przypaleniu się masła.
Masę przelać o miski, dodać cukier i dokładnie utrzeć.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić dokładnie na sztywno.
Żółtka dodawać do masy czekoladowej po jednym, cały czas ucierając. Dodać aromat i proszek do pieczenia. Następnie dodawać przesianą mąkę.
Na końcu dać połowę piany z białek, wymieszać i dodać drugą połowę, tym razem mieszając bardzo delikatnie.
Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm. której spód wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 40-45 min. - do suchego patyczka.
Ciasto delikatnie wyjąc z formy i położyć na kratce do studzenia spodem do góry. Odjąć papier.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: