- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Francuskie ciasto ze śliwkami -
Mirliton aux quetsches
Na jedną foremkę o średnicy 26cm:
1 kg śliwek fioletowych (900g po odpestkowaniu)
150 g cukru pudru
20 cl gęstej śmietany
30 g masła
60 g sproszkowanych migdałów
50 g mąki
1 łyżka stołowa śliwowicy (moc 42%)
grubszy cukier do posypania
1.Formę wysmarować masłem i wysypać cukrem.
2. Śliwki przekroić na pół i wypestkować.
3. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
4. Ułożyć śliwki płasko na dnie formy, tak, jak się to robi przy robieniu tarty Tatin, czyli zachodzące jedna na drugą, skórką do dołu.
5. Z pozostałych składników przygotować ciasto. Ciastem pokryć śliwki.
Piec 35 min. (Wierzch powinien się zrobić złoty).
6. Wyjąć ciasto z formy i posypać grubszym cukrem.
Na prośbę Akulki zamieszczam tu przepis na ciasto, o którego tłumaczenie prosiła AgusiaSz na Niebie. Przepis znajduje się tu: http://papillesetpupilles.blogspot.com/200...-quetsches.html
Tłumaczenie: Mała_Mi, Lemina; pomoc w kwestii rodzajów cukru - Lis.
Mirliton aux quetsches

Na jedną foremkę o średnicy 26cm:
1 kg śliwek fioletowych (900g po odpestkowaniu)
150 g cukru pudru
20 cl gęstej śmietany
30 g masła
60 g sproszkowanych migdałów
50 g mąki
1 łyżka stołowa śliwowicy (moc 42%)
grubszy cukier do posypania
1.Formę wysmarować masłem i wysypać cukrem.
2. Śliwki przekroić na pół i wypestkować.
3. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
4. Ułożyć śliwki płasko na dnie formy, tak, jak się to robi przy robieniu tarty Tatin, czyli zachodzące jedna na drugą, skórką do dołu.
5. Z pozostałych składników przygotować ciasto. Ciastem pokryć śliwki.
Piec 35 min. (Wierzch powinien się zrobić złoty).
6. Wyjąć ciasto z formy i posypać grubszym cukrem.
Na prośbę Akulki zamieszczam tu przepis na ciasto, o którego tłumaczenie prosiła AgusiaSz na Niebie. Przepis znajduje się tu: http://papillesetpupilles.blogspot.com/200...-quetsches.html
Tłumaczenie: Mała_Mi, Lemina; pomoc w kwestii rodzajów cukru - Lis.
