Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Franzbrötchen
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1616354" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Franzbrötchen</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]95645[/ATTACH]</p><p></p><p>200 ml mleka</p><p>25 g drożdży</p><p>500 g mąki</p><p>250 g miękkiego masła</p><p>180 g cukru</p><p>Sól</p><p>Jajko</p><p>2 łyżeczki cynamonu</p><p></p><p>1.Mąkę, ciepłe mleko ( 30 stopni), drożdże, 75 g masła, 75 g cukru, jajko i sól wkładam do maszyny do robienia chleba i włączam funkcję – wyrabianie , albo za pomocą robota kuchennego mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.</p><p>2.Pozostałe masło rozcieram z pozostałym cukrem i cynamonem.</p><p>3.Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na prostokąt 30 x 50. Rozsmarowuję na nim masę cynamonową, a następnie wszystko zwijam w rulon.</p><p>4.Ciasto kroję w 4 cm kawałki. Każdy kawałek w środku mocno naciskam trzonkiem drewnianej łyżku.</p><p>5.Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Posypuję jeszcze cukrem i wstawiam do piekarnika temp 190 stopni bez nawiewu na 20-25 minut.</p><p></p><p>Ps1. Przepis pochodzi z czasopisma Chefkoch. Jedna porcja zawiera 457 kcal.</p><p>Ps2. Można pominąć cukier podczas mieszania masła z cynamonem (mój typ).</p><p>Ps3. Franzbrötchen smakują najlepiej jeszcze ciepłe.</p><p>Ps4. Do cynamonowego masła można dodać małe kawałeczki jabłka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1616354, member: 140"] [SIZE=14][B]Franzbrötchen[/B][/SIZE] [ATTACH=full]95645[/ATTACH] 200 ml mleka 25 g drożdży 500 g mąki 250 g miękkiego masła 180 g cukru Sól Jajko 2 łyżeczki cynamonu 1.Mąkę, ciepłe mleko ( 30 stopni), drożdże, 75 g masła, 75 g cukru, jajko i sól wkładam do maszyny do robienia chleba i włączam funkcję – wyrabianie , albo za pomocą robota kuchennego mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. 2.Pozostałe masło rozcieram z pozostałym cukrem i cynamonem. 3.Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na prostokąt 30 x 50. Rozsmarowuję na nim masę cynamonową, a następnie wszystko zwijam w rulon. 4.Ciasto kroję w 4 cm kawałki. Każdy kawałek w środku mocno naciskam trzonkiem drewnianej łyżku. 5.Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Posypuję jeszcze cukrem i wstawiam do piekarnika temp 190 stopni bez nawiewu na 20-25 minut. Ps1. Przepis pochodzi z czasopisma Chefkoch. Jedna porcja zawiera 457 kcal. Ps2. Można pominąć cukier podczas mieszania masła z cynamonem (mój typ). Ps3. Franzbrötchen smakują najlepiej jeszcze ciepłe. Ps4. Do cynamonowego masła można dodać małe kawałeczki jabłka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Franzbrötchen
Top
Bottom