Witam,
przepis powstał na bazie kilku innych przepisów oraz z konieczności "utylizacji cukinii.
Rodzince przypadł bardzo do gustu, jako zamiennik ziemniaków
Dla mnie to szybkie danie i w końcu polubiłem cukinie
Składniki:
2 świeże, młode cukinie (średnie)
1 biała cebula duża (jeśli cukinie są duże to cebuli daję 2 lub trzy)
3-4 jajka
mleko (0,5%)
sos sojowy
pieprz
tymianek lub inne ulubione przyprawy.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, lekko wydrążyć środek. Pokroić w talarki.
Cebule obrać, pokroić w piórka.
Oba składniki "wrzucić"na mocna rozgrzaną patelnię. Dusić do miękkości, żeby się warzywa nie przypaliły podlać sosem sojowy i odrobiną wody (łyżka, dwie) dodać tymianek (świeży, suszony) jaki kto ma pieprz. Z solą proszę uważać, ponieważ sos sojowy jest już słony. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ostatnio zamiast pieprzu dodaję papryczki chili.
W tak zwanym między czasie, rozbełtać jajka z mlekiem. Ilość jajek i mleka jest uzależniona od wielkości cukinii. Im większe tym więcej jajek, maksymalnie dałem 5 jajek i szklankę mleka. Kiedy warzywa zmiękną, zalać mieszaniną jajeczną i chwilę podpiec do momentu kiedy zetnie się spód. I włożyć patelnie do pieca, do chwili kiedy wierzch lekko się zrumieni. Najlepiej pod grill, ale może być i zwykłe grzanie.
Jeść na ciepło, jako samodzielne danie lub dodatek do różnego rodzaju gulaszów.
Smacznego.
przepis powstał na bazie kilku innych przepisów oraz z konieczności "utylizacji cukinii.
Rodzince przypadł bardzo do gustu, jako zamiennik ziemniaków


Składniki:
2 świeże, młode cukinie (średnie)
1 biała cebula duża (jeśli cukinie są duże to cebuli daję 2 lub trzy)
3-4 jajka
mleko (0,5%)
sos sojowy
pieprz
tymianek lub inne ulubione przyprawy.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, lekko wydrążyć środek. Pokroić w talarki.
Cebule obrać, pokroić w piórka.
Oba składniki "wrzucić"na mocna rozgrzaną patelnię. Dusić do miękkości, żeby się warzywa nie przypaliły podlać sosem sojowy i odrobiną wody (łyżka, dwie) dodać tymianek (świeży, suszony) jaki kto ma pieprz. Z solą proszę uważać, ponieważ sos sojowy jest już słony. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ostatnio zamiast pieprzu dodaję papryczki chili.

W tak zwanym między czasie, rozbełtać jajka z mlekiem. Ilość jajek i mleka jest uzależniona od wielkości cukinii. Im większe tym więcej jajek, maksymalnie dałem 5 jajek i szklankę mleka. Kiedy warzywa zmiękną, zalać mieszaniną jajeczną i chwilę podpiec do momentu kiedy zetnie się spód. I włożyć patelnie do pieca, do chwili kiedy wierzch lekko się zrumieni. Najlepiej pod grill, ale może być i zwykłe grzanie.
Jeść na ciepło, jako samodzielne danie lub dodatek do różnego rodzaju gulaszów.
Smacznego.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: