- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przygotowując to danie czułam, że będzie pyszne, ale nie spodziewałam się, że aż tak! Cudownie miękkie frykadelki doskonale komponują się ze smakiem grzybów i bekonu. To danie, którego spróbowanie zdecydowanie polecam, zwłaszcza, że jest także bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je także przygotować wcześniej, a potem tylko zapiec, co czyni z niego wygodną potrawę zarówno na co dzień, jak i na każdego rodzaju przyjęcie.
Źródło: Tina KochBack-Ideen, Mai 2012
250 g mielonej wołowiny
1 jajko
1 plaster chleba o grubości ok. 2 cm, bez skórki
1 cebula
1 łyżeczka musztardy
Sól i czarny pieprz do smaku
Mleko do namoczenia chleba
Olej do smażenia
1 marchewka
1 cebula
4 plastry wędzonego boczku (lub wędzonego parzonego)
6 pieczarek
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
100 ml wody
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki pszennej
Ew. 1 łyżka sosu sojowego ciemnego dla nadania ładnej brązowej barwy
Sól i czarny pieprz do smaku
Mięso wyrobić dokładnie z namoczonym w mleku chlebem, jajkiem, musztardą oraz obraną i posiekaną drobno cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dosypać trochę bułki tartej. Z masy uformować 6 frykadelek, które następnie usmażyć na oleju z obu stron, na rumiano. Frykadeki zdjąć z patelni, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Na tym samym oleju usmażyć, dodając na patelnię kolejno: obraną i posiekaną cebulę, obraną i pokrojoną w plastry marchew, pokrojony w kostkę boczek i pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć wszystko, mieszając, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie wlać wodę i chwilę całość dusić. WśŚmietanie rozmieszać mąkę. Wlać śmietanę do warzyw na patelni, mieszać, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie dodać także sos sojowy ciemny. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Sosem zalać frykadelki, zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. Przez ok. 20 min.
Źródło: Tina KochBack-Ideen, Mai 2012


250 g mielonej wołowiny
1 jajko
1 plaster chleba o grubości ok. 2 cm, bez skórki
1 cebula
1 łyżeczka musztardy
Sól i czarny pieprz do smaku
Mleko do namoczenia chleba
Olej do smażenia
1 marchewka
1 cebula
4 plastry wędzonego boczku (lub wędzonego parzonego)
6 pieczarek
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
100 ml wody
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki pszennej
Ew. 1 łyżka sosu sojowego ciemnego dla nadania ładnej brązowej barwy
Sól i czarny pieprz do smaku
Mięso wyrobić dokładnie z namoczonym w mleku chlebem, jajkiem, musztardą oraz obraną i posiekaną drobno cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dosypać trochę bułki tartej. Z masy uformować 6 frykadelek, które następnie usmażyć na oleju z obu stron, na rumiano. Frykadeki zdjąć z patelni, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Na tym samym oleju usmażyć, dodając na patelnię kolejno: obraną i posiekaną cebulę, obraną i pokrojoną w plastry marchew, pokrojony w kostkę boczek i pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć wszystko, mieszając, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie wlać wodę i chwilę całość dusić. WśŚmietanie rozmieszać mąkę. Wlać śmietanę do warzyw na patelni, mieszać, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie dodać także sos sojowy ciemny. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Sosem zalać frykadelki, zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. Przez ok. 20 min.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: