- Paź 9, 2008
- 523
- 0
- 16
GALANTYNA Z KURCZAKA
1 kurczak- wyciąć z kości
1 pęczek zielonej pietruszki- posiekać
20 dag mielonej karkówki- zmielić
4 jaja-----z 3 jaj+1 żółtko usmażyć omlet (z dwóch stron)- na klar. maśle
2 plastry szynki konserwowej (plastry prostokątne)
sól/pieprz
2 łyżki klarowanego masła
Wykonanie: kurczaka wytrybować (wyciąć) z kości, tak aby skóra była nie naruszona. Rozłożyć płat mięsa, skórą do spodu. Delikatnie ściąć mięso w tych miejscach gdzie jest go dużo (np. piersi) i dołożyć tam gdzie jest go mało( np. w okolicach kręgosłupa, zakryć otwory po skrzydłach)
Posypać solą i pieprzem.. Posypać posiekaną zieloną pietruszką, tak żeby zostawić wolne brzegi ok 2 cm z każdej strony.
Mieloną karkówkę doprawić solą i pieprzem. Ubić 1 białko na sztywną pianę i wymieszać z mięsem. Wyłożyć równomiernie na pietruszkę.
Usmażony wcześniej omlet położyć na mielonym, na to plastry szynki.
Zwijamy od szerszej strony w roladę.
Teraz ostrożnie (bardzo ostrym nożem dzielimy roladę na dwie części. Zawijamy ściśle w folię aluminiową lub gazę.
Zagotować wodę, doprawić vegetą. Wywar musi być LEKKO! słony.
Do gotującego wywaru włożyć galantynę. Gotować 1 1/2 godziny. Studzić w wywarze. Wyjąć, dobrze osączyć. Mocno schłodzić w lodówce.
Kroić w plastry garnirować. Wspaniale smakuje z brzoskwinią Smile
Galantynę najlepiej przygotowywać 2 dni przed zalewaniem galaretą.
1 kurczak- wyciąć z kości
1 pęczek zielonej pietruszki- posiekać
20 dag mielonej karkówki- zmielić
4 jaja-----z 3 jaj+1 żółtko usmażyć omlet (z dwóch stron)- na klar. maśle
2 plastry szynki konserwowej (plastry prostokątne)
sól/pieprz
2 łyżki klarowanego masła
Wykonanie: kurczaka wytrybować (wyciąć) z kości, tak aby skóra była nie naruszona. Rozłożyć płat mięsa, skórą do spodu. Delikatnie ściąć mięso w tych miejscach gdzie jest go dużo (np. piersi) i dołożyć tam gdzie jest go mało( np. w okolicach kręgosłupa, zakryć otwory po skrzydłach)
Posypać solą i pieprzem.. Posypać posiekaną zieloną pietruszką, tak żeby zostawić wolne brzegi ok 2 cm z każdej strony.
Mieloną karkówkę doprawić solą i pieprzem. Ubić 1 białko na sztywną pianę i wymieszać z mięsem. Wyłożyć równomiernie na pietruszkę.
Usmażony wcześniej omlet położyć na mielonym, na to plastry szynki.
Zwijamy od szerszej strony w roladę.
Teraz ostrożnie (bardzo ostrym nożem dzielimy roladę na dwie części. Zawijamy ściśle w folię aluminiową lub gazę.
Zagotować wodę, doprawić vegetą. Wywar musi być LEKKO! słony.
Do gotującego wywaru włożyć galantynę. Gotować 1 1/2 godziny. Studzić w wywarze. Wyjąć, dobrze osączyć. Mocno schłodzić w lodówce.
Kroić w plastry garnirować. Wspaniale smakuje z brzoskwinią Smile
Galantynę najlepiej przygotowywać 2 dni przed zalewaniem galaretą.

Ostatnią edycję dokonał moderator: