- Paź 22, 2005
- 172
- 0
- 0
Smak będący wspomnieniem z dzieciństwa
Na dwie niewielkie porcje ( 2 ramekiny) potrzebujemy:
- 1/4l mleka,
- 1 żółtko,
- 3 pełne łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)
- pełna łyżka zwykłego cukru,
- 1 czubata łyżeczka żelatyny (ja użyłam agar-agar),
- 1/4 szkl. wody.
Najpierw rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i odstawić. Następnie utrzeć łyżeczką
żółtko z cukrami.
Teraz zagotować mleko i kiedy przestygnie połączyć z koglem-moglem mieszając (nie
zrobić jajecznicy!) a następnie dodać żelatynę.
Przelać do foremek i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, żeby dobrze stężało.

Na dwie niewielkie porcje ( 2 ramekiny) potrzebujemy:
- 1/4l mleka,
- 1 żółtko,
- 3 pełne łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)
- pełna łyżka zwykłego cukru,
- 1 czubata łyżeczka żelatyny (ja użyłam agar-agar),
- 1/4 szkl. wody.
Najpierw rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i odstawić. Następnie utrzeć łyżeczką
żółtko z cukrami.
Teraz zagotować mleko i kiedy przestygnie połączyć z koglem-moglem mieszając (nie
zrobić jajecznicy!) a następnie dodać żelatynę.
Przelać do foremek i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, żeby dobrze stężało.