Galaretka mleczno-waniliowa

lullaby

Member
Paź 22, 2005
172
0
0
Smak będący wspomnieniem z dzieciństwa
lecker.gif

Na dwie niewielkie porcje ( 2 ramekiny) potrzebujemy:
- 1/4l mleka,
- 1 żółtko,
- 3 pełne łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)
- pełna łyżka zwykłego cukru,
- 1 czubata łyżeczka żelatyny (ja użyłam agar-agar),
- 1/4 szkl. wody.

Najpierw rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i odstawić. Następnie utrzeć łyżeczką
żółtko z cukrami.
Teraz zagotować mleko i kiedy przestygnie połączyć z koglem-moglem mieszając (nie
zrobić jajecznicy!) a następnie dodać żelatynę.
Przelać do foremek i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, żeby dobrze stężało.

Załączniki

• DSC01283_kopia.jpg
    DSC01283_kopia.jpg
    54.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC01296_kopia.jpg
    DSC01296_kopia.jpg
    52.1 KB · Wyświetleń: 0

lullaby

Member
Paź 22, 2005
172
0
0
Dziękować
cvety.gif

Robię tak samo, rzeczywiscie słabiej się rozpuszcza i chwilkę to zajmuje, ale ja się tam nie ceregielę
icon_mrgreen.gif

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Mmmm smakowicie to wygląda,ciekawe czy tak samo smakowałoby np. po dodaniu aromatu kokosowego.Podobne Galaretko puddingi jadłam w Egipcie i niezmiernie mi smakowały ^^" Trzeba będzie posprawdzać !

lullaby

Member
Paź 22, 2005
172
0
0
Cantiq, ja właśnie mam zamiar tak poeksperymentować; z olejkiem advokatowym, migdałowym albo kokosowym właśnie. Można też spróbować z kawą rozpuszczalną
mniam.gif

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
lullaby @ 10 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=519032Cantiq, ja właśnie mam zamiar tak poeksperymentować; z olejkiem advokatowym, migdałowym albo kokosowym właśnie. Można też spróbować z kawą rozpuszczalną
mniam.gif
Mnie by tu kusił nie tyle olejek co np. mleczko kokosowe i rozdrobnione wiórki ^^" pamietam ze własnie coś takiego robiono nam w Egipcie i było to nieziemsko pyszne! będę próbować w domku !

lullaby

Member
Paź 22, 2005
172
0
0
Cantiq @ 10 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=519033Mnie by tu kusił nie tyle olejek co np. mleczko kokosowe i rozdrobnione wiórki ^^" pamietam ze własnie coś takiego robiono nam w Egipcie i było to nieziemsko pyszne! będę próbować w domku !
Pisałaś wcześniej o aromacie, więc myślałam, że olejki masz na myśli.
Ale wiórki też mogą się sprawdzić.
W ogóle myślę, że ten deserek jest otwarty na modyfikacje ;)

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Lullaby - robiłam ostatnio Twoją galaretkę... Pyszna była :D będę ją częściej robiła... rozpływa się w ustach
icon_smile.gif
). Dzięki za fajny przepis.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy