Galaretka z czerwonej cebuli w kolorze malin

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
..o pięknym, malinowym kolorze. Jeszcze ciepła, więc o smaku nie mogę wiele powiedzieć
icon_smile.gif


Pasować będzie z pewnością do mięs i serów. Już się nie mogę doczekać- znajdzie się na świątecznym stole
icon_smile.gif


Galaretka z czerwonej cebuli
przepis, nieco zmieniony z tego bloga

3423349999_8b6f9c09a2.jpg


Składniki:

* 1 duża czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę (ma być 1 szklanka posiekanej cebuli)
* 2 łyżeczki grubo posiekanej skórki z cytryny (bez białej części)
* 3/4 szklanki octu
* 3 szklanki cukru
* 3 łyżeczki żelatyny w proszku


Cebulę, skórkę, ocet i cukier umieścić w wysokim garnku ze stali nierdzewnej. Wymieszać. Wstawić na gaz, zagotować, gotować przez 1 minutę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Wlać do wyparzonych, gorących słoików, równo dzieląc składniki stałe. Zakręcić, zapasteryzować (10 minut wystarczy).

Przestudzić przez 30 minut, następnie obrócić do góry dnem i pokręcić słoikiem, żeby stałe składniki równo rozłożyły się w słoiczku. Czynność powtarzać co jakiś czas, w miarę zastygania galaretki.

Smacznego!!

3424157468_85500a498a.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy