- Lut 10, 2009
- 90
- 0
- 0
..o pięknym, malinowym kolorze. Jeszcze ciepła, więc o smaku nie mogę wiele powiedzieć
Pasować będzie z pewnością do mięs i serów. Już się nie mogę doczekać- znajdzie się na świątecznym stole
Galaretka z czerwonej cebuli
przepis, nieco zmieniony z tego bloga
Składniki:
* 1 duża czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę (ma być 1 szklanka posiekanej cebuli)
* 2 łyżeczki grubo posiekanej skórki z cytryny (bez białej części)
* 3/4 szklanki octu
* 3 szklanki cukru
* 3 łyżeczki żelatyny w proszku
Cebulę, skórkę, ocet i cukier umieścić w wysokim garnku ze stali nierdzewnej. Wymieszać. Wstawić na gaz, zagotować, gotować przez 1 minutę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Wlać do wyparzonych, gorących słoików, równo dzieląc składniki stałe. Zakręcić, zapasteryzować (10 minut wystarczy).
Przestudzić przez 30 minut, następnie obrócić do góry dnem i pokręcić słoikiem, żeby stałe składniki równo rozłożyły się w słoiczku. Czynność powtarzać co jakiś czas, w miarę zastygania galaretki.
Smacznego!!

Pasować będzie z pewnością do mięs i serów. Już się nie mogę doczekać- znajdzie się na świątecznym stole

Galaretka z czerwonej cebuli
przepis, nieco zmieniony z tego bloga

Składniki:
* 1 duża czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę (ma być 1 szklanka posiekanej cebuli)
* 2 łyżeczki grubo posiekanej skórki z cytryny (bez białej części)
* 3/4 szklanki octu
* 3 szklanki cukru
* 3 łyżeczki żelatyny w proszku
Cebulę, skórkę, ocet i cukier umieścić w wysokim garnku ze stali nierdzewnej. Wymieszać. Wstawić na gaz, zagotować, gotować przez 1 minutę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Wlać do wyparzonych, gorących słoików, równo dzieląc składniki stałe. Zakręcić, zapasteryzować (10 minut wystarczy).
Przestudzić przez 30 minut, następnie obrócić do góry dnem i pokręcić słoikiem, żeby stałe składniki równo rozłożyły się w słoiczku. Czynność powtarzać co jakiś czas, w miarę zastygania galaretki.
Smacznego!!
