Galaretka z kurczaka i majonez z kurcząt

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Potrawa smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna zarówno jako ozdoba stołu swiątecznego, jak i na co dzień. Pomysł na majonez z kurcząt zainspirowany przepisem z książki "Kucharz polski" Marji Śleżańskiej z 1932 roku.

galar_kurczak.JPG

2 udka kurczaka ( lub 5 "pałek" )
1/2 puszki kukurydzy
papryka konserwowa

machewka
kawałek piertuszki
cebula

sól
pieprz
majonez

żelatyna

Kurczaka ugotować z dodatkiem marchewki, pietruszki i cebuli oraz soli i pieprzu - do smaku.
Ugotowane mięso wyjąć, ostudzić i pokroić na drobne kawałki.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę konserwową paprykę i kukurydzę. Wymieszać. Rozdzielić na 2 części, do jednej z mich dodać 2 łyzki majonezu.

W 1/2 litra gorącego rosołu, doprawionego do smaku pieprzem i solą, rozpuścić żelatynę. ( W zależności, jakiej użyjemy - ilość podana na opakowaniu)

Do kurczaka z majonezem dodać odpowiednią ilość bulionu z żelatyną, uważająć, by nie wyszedł za rzadki.
Kurczaka z warzywami zalewać żelatyną normalnie, po przelożeniu do foremek.

Kurczakiem napełnić foremki lub małe miseczki nasmarowane olejem, co ułatwi wyjmowanie galaretek.

Odstawić do zastygnięcia.

Z tej ilości robię 6 małych porcji.

Załączniki

• galar_kurczak.JPG
    galar_kurczak.JPG
    106.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
Jeśli dobrze zrozumiałam, to przygotowane mięso można podzielić na dwie części i do jednej dodać majonez, albo do całości dodać majonez?

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Tak. Jeśli chcesz robic wersję mieszaną, to do połowy kurczaka dodajesz nie tylko żelatynę, ale także majonez.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
a, okej, bo podałam ten przepis mamie, a ona coś nie skumała, że dlaczego 2 razy ma robić. ale teraz rozumiem i wytłumaczę
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy