- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Do tego dzemu najbardziej nadaja sie twarde, lekko dojrzale owoce rozy. Czesto rowniez uzywam jablkowych spadow, odcinajac poobijane miejsca przed zwazeniem. Polecam.
500g owocow dzikiej rozy
600ml wody
1 kg jablek do gotowania, grubo pokrojonych
cukier
sok z cytryny
Owoce rozy i 300ml wody zagotowuje w garnku. Zmniejszam ogien i pod przykryciem gotuje 50 minut. W osobnym rondlu zagotowuje pozostala wode i jablka (pokrojone jedynie), doprowadzam do wrzenia i gotuje tak dlugo, az calosc zredukuje sie do papki. Studze, a potem odsaczam obie masy z soku w odzielnych torbach, zawieszonych nad duzymi miskami (przez noc). Mieszam powstale soki ze soba, mierze ich objetosc i wlewam do duzego garnka - na kazde 600ml soku dodaje 450g cukru i sok z jednej cytryny. Mieszam i na malenkim ogniu podgrzewam. Gdy cukier zupelnie sie rozpusci, zwiekszam ogien i gotuje ostro do temp 105C. Lyzka usuwam piane. Przelewam galaretke do przygotowanych sloikow, nakladam woskowane krazki i zakrecam. Studze, przenosze w ciemne, chlodne miejsce.
500g owocow dzikiej rozy
600ml wody
1 kg jablek do gotowania, grubo pokrojonych
cukier
sok z cytryny
Owoce rozy i 300ml wody zagotowuje w garnku. Zmniejszam ogien i pod przykryciem gotuje 50 minut. W osobnym rondlu zagotowuje pozostala wode i jablka (pokrojone jedynie), doprowadzam do wrzenia i gotuje tak dlugo, az calosc zredukuje sie do papki. Studze, a potem odsaczam obie masy z soku w odzielnych torbach, zawieszonych nad duzymi miskami (przez noc). Mieszam powstale soki ze soba, mierze ich objetosc i wlewam do duzego garnka - na kazde 600ml soku dodaje 450g cukru i sok z jednej cytryny. Mieszam i na malenkim ogniu podgrzewam. Gdy cukier zupelnie sie rozpusci, zwiekszam ogien i gotuje ostro do temp 105C. Lyzka usuwam piane. Przelewam galaretke do przygotowanych sloikow, nakladam woskowane krazki i zakrecam. Studze, przenosze w ciemne, chlodne miejsce.