Garlic Buns

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
Podstawowy przepis na te czosnkowo-ziołowe bułeczki znalazłam na blogu Happy Home Baking (http://happyhomebaking.blogspot.com/2008/07/garlic-buns.html).

Wyglądały pięknie i kusiły złocistą skórką i ziołową posypką.

Zmieniłam trochę sposób wykonania i składniki, żeby bardziej mi było do smaku- w takiej wersji publikuję ten przepis.

Bułeczki mają chrupiącą skórkę a w środki są mięciutkie i mięsiste- to pewnie przez dodatek mleka- są smakowite
icon_smile.gif


Można je jeść bez niczego, można jako podstawę do kanapek czy zagryzkę do zupy- polecam!

Garlic Buns czyli bułeczki pachnące czosnkiem

Składniki- na 6 bułeczek:

na ciasto:

* 200 gram mąki pszennej

* 1 łyżka cukru pudru

* 1/4 łyżeczki soli

* 1/2 łyżeczki drożdży instant

* 1/2 szklanki mleka

* 1 łyżka masła

na masełko ziołowo-czosnkowe :

* 3 łyżki masła

* 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

* po pół łyżeczki oregano, bazylii, rozmarynu

Sposób wykonania:

* drożdże wsyp do letniego mleka i zostaw na 10 minut
* mąkę, sól, cukier wsyp do miski, wlej mleko z drożdżami i ugniataj mikserem z hakami ok. 8 minut, następnie dodaj miękkie masło i ugniataj 15 minut.
* wyjmij ciasto i uformuj z niego kulę.Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 80 minut, aż podwoi swoją objętość.
* wyciągnij ciasto na blat oprószony mąką, zagnieć kilka razy wyciskając z ciasta powietrze.
Podziel je na 6 równych części, owiń folią spożywczą i pozostaw na 15 minut.
* każdą kulkę spłaszcz dłonią na placek i zawiń w roladkę a następnie poszczyp miejsce złączenia (jak przy lepieniu pierogów). Z każdego kawałka uformuj kształt łódki.
* Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową podkładką, łączeniem do dołu. Blaszkę przykryj kuchenną ściereczką i daj ciastu odpocząć przez 30 minut.

3273415593_b52e81c487.jpg

* posmaruj bułeczki mlekiem i ostrym nożem zrób nacięcie wzdłuż każdej bułeczki (nie docinaj do końców).
* zmieszaj razem wszystkie składniki na masełko i przełóż je do dekoratora do ciast (jeśli nie masz dekoratora przełóż je do rożka wykonanego z papieru do pieczenia).W nacięcia na bułkach wciskaj masło.
3274234498_5c4c1eca6b.jpg



* piecz przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągnij bułeczki i ostudź je na kratce.
3273415723_4e23b6119c.jpg


Smacznego!!!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy