- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Gęsie pipki
1 kg żołądków gęsich lub indyczych,
1 kg cebuli,
czosnek,
gęsi lub kaczy tłuszcz (ew. oliwa),
sól,
pieprz,
curry.
Wykonanie:
Żołądki sparzyć kilkakrotnie przelewając je wrzątkiem na sitku 3 - 4 razy.
Podsmażyć cebulę, do podsmażonej cebuli wycisnąć kilka ząbków czosnku (zależnie od upodobania).
Do tego dodajemy żołądki, całość dokładnie mieszamy i dodajemy trochę wody.
Solimy, pieprzymy i dodajemy curry.
Ponownie mieszamy i przykrywamy naczynie pokrywką.
Dusimy ok. 1,5 godziny, kontrolując czy woda nie wyparowała.
Później zdejmujemy garnek z gazu i wkładamy go do piekarnika na 20 minut.
Podawać z bułką chałką i surówką z tartej rzepy.
Uwagi:
Jest to danie z kuchni żydowskiej. Mam przedruk z internetuz tej strony
Bardzo lubimy to danie.

1 kg żołądków gęsich lub indyczych,
1 kg cebuli,
czosnek,
gęsi lub kaczy tłuszcz (ew. oliwa),
sól,
pieprz,
curry.
Wykonanie:
Żołądki sparzyć kilkakrotnie przelewając je wrzątkiem na sitku 3 - 4 razy.
Podsmażyć cebulę, do podsmażonej cebuli wycisnąć kilka ząbków czosnku (zależnie od upodobania).
Do tego dodajemy żołądki, całość dokładnie mieszamy i dodajemy trochę wody.
Solimy, pieprzymy i dodajemy curry.
Ponownie mieszamy i przykrywamy naczynie pokrywką.
Dusimy ok. 1,5 godziny, kontrolując czy woda nie wyparowała.
Później zdejmujemy garnek z gazu i wkładamy go do piekarnika na 20 minut.
Podawać z bułką chałką i surówką z tartej rzepy.
Uwagi:
Jest to danie z kuchni żydowskiej. Mam przedruk z internetuz tej strony
Bardzo lubimy to danie.

Ostatnią edycję dokonał moderator: