Gęsty chłodnik jogurtowy z rzodkiewką, ogórkiem i białym serem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Mimo pogody startuję. Nawet to było bardzo dobre, tylko aura coś nie lubi chłodników.

Gęsty chłodnik jogurtowy z rzodkiewką, ogórkiem i białym serem

W towarzystwie jajka i ciemnego chleba

W czasopiśmie „Bistro” sprzed kilku lat znalazłam zachęcający rozdział – gotowanie na łódce. Skojarzyło mi się zaraz z lekko zawoalowanym „kiwa jachtem kiwa”, ale chłodnik zrobiłam i polecam wszystkim zainteresowanym. Przepis jest autorstwa pani Agaty Wojdy, która poleca ten rarytas na śniadanie. W upały jak najbardziej na miejscu. A wiec do dzieła.
- pęczek rzodkiewek
- 4 małe ogórki
- po pęczku dymki i koperku
- 1 litr gęstego jogurtu (naturalnego)
- sól, pieprz z młynka
- sok z 1 cytryny albo 2 łyżki czerwonego octu winnego (brałam sok, ale dodawałam po łyżce, żeby nie przesadzić)
- 4 jajka na twardo
- 20dkg tłustego białego sera
- oliwa - trochę

Rzodkiewki, ogórki i dymkę ścieramy na tarce o dużych otworach (ja dymkę wraz ze szczypiorem drobniutko siekałam). Koper drobno siekamy, łączymy warzywa z zimnym jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( lub octem ) . Wykładamy na osobne talerze, dodajemy ćwiartki jajka, pokruszony na grube kawałki ser. Polewamy oliwą (lałam po kilka kropli - do pół łyżeczki na talerz), posypujemy solą i pieprzem. Chłodnik jest doskonały z ogórkami małosolnymi, które możemy sami zakisić (ja kupowałam).

PS. Biały ser można zamienić fetą lub solanem. Chłodnik powinien być gęsty i przypominać twarożek - bez przesady. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego startych marynowanych buraczków ze słoika (świetna barwa i smak) , kalarepki i ząbka czosnku. Na jachcie (wg pani Agaty) zawsze przydaje się tarka do warzyw i do ścierania sera na mazurskie makarony (ki diabeł - nigdy nie robiłam mazurskich makaronów), a moim jedynym jachtem były wyprawy kajakowe za studenckich czasów).

Zrobiłam ten chłodnik w domu, bardzo go sobie chwalę i polecam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Chłodnik to jest pyszna sprawa!
Ja dodaję buraczki w plastrach z Lidla - są lekko octowe i dają fajną kwaśność; warzywa czasem kroję drobno - wtedy są chrupiące. Ja robię na ogół na maślance albo zsiadłym mleku. Najlepszy chłodnik jest następnego dnia - jak się przegryzą smaki. Do tego młode ziemniaki z koperkiem
icon_smile.gif
Z serem nie próbowałam, a ponieważ zbieram się do chłodnika - to wypróbuję ten sposób
icon_smile.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Moniak @ 17 Jun 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1529562Chłodnik to jest pyszna sprawa!
Ja dodaję buraczki w plastrach z Lidla - są lekko octowe i dają fajną kwaśność; warzywa czasem kroję drobno - wtedy są chrupiące. Ja robię na ogół na maślance albo zsiadłym mleku. Najlepszy chłodnik jest następnego dnia - jak się przegryzą smaki. Do tego młode ziemniaki z koperkiem
icon_smile.gif
Z serem nie próbowałam, a ponieważ zbieram się do chłodnika - to wypróbuję ten sposób
icon_smile.gif
Moni, tylko nie przesadż z konsystencją twarożku, bo twarożki są różne. Ja poluję na taki rzdszy.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy