- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Główka sałaty w truskawkowym vinaigrette
1 główka sałaty
350 g truskawek
sól i pieprz
5 łyżek oliwy
3-4 łyżek soku z cytryny
1-2 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka zielonego pieprzu
250 g mozzarelli
listki świeżej bazylii
1.Umyte, osuszone i porwane listki sałaty układamy ma szerokim talerzu.
2.Z truskawek usuwamy końcówki i dzielimy na połowę. Pierwszą połowę wkładamy do miksera. Dodajemy sól, pieprz, 3 łyżki oliwy, sok z cytryny i cukier . Wszystko miksujemy przez 3-4 minuty.
3.Mozzarellę kroimy w kostkę. Zielony pieprz przepoławiamy. Mozzalellą i zielonym pieprzem posypujemy liście sałaty. Polewamy truskawkowym vinaigrettem i delikatnie mieszamy.
4.Drugą częścią pociętych truskawek dekorujemy sałatę. Na koniec dodajemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą.
Ps. Przepis podany jest na 6 osób.
Ps2. Przepis pochodzi z programu kulinarnego - Tim Mälzer kocht!

1 główka sałaty
350 g truskawek
sól i pieprz
5 łyżek oliwy
3-4 łyżek soku z cytryny
1-2 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka zielonego pieprzu
250 g mozzarelli
listki świeżej bazylii
1.Umyte, osuszone i porwane listki sałaty układamy ma szerokim talerzu.
2.Z truskawek usuwamy końcówki i dzielimy na połowę. Pierwszą połowę wkładamy do miksera. Dodajemy sól, pieprz, 3 łyżki oliwy, sok z cytryny i cukier . Wszystko miksujemy przez 3-4 minuty.
3.Mozzarellę kroimy w kostkę. Zielony pieprz przepoławiamy. Mozzalellą i zielonym pieprzem posypujemy liście sałaty. Polewamy truskawkowym vinaigrettem i delikatnie mieszamy.
4.Drugą częścią pociętych truskawek dekorujemy sałatę. Na koniec dodajemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą.
Ps. Przepis podany jest na 6 osób.
Ps2. Przepis pochodzi z programu kulinarnego - Tim Mälzer kocht!