- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
GNIAZDKA , czyli PĄCZKI HISZPAŃSKIE albo POMARAŃCZOWE WIANUSZKI
Przepis z Kuchni Lidla: https://kuchnialidla.pl/qwc1256
Składniki:
sok i skórka z 1 małej pomarańczy
sok pomarańczowy z kartonika lub butelki (u mnie Vitafit, bezpośrednio wyciskany z owoców)
180 g mąki pszennej (u mnie tortowa orkiszowa)
100 g masła
szczypta soli
4 jajka rozmiar L
od siebie dodałam łyżeczkę mielonej z cukrem wanilii
1 l oleju rzepakowego (do smażenia w garnku o średnicy nie większej niż 20 cm) - u mnie olej ze smalcem
Lukier:
120 g cukru pudru
około 30 - 40 ml soku pomarańczowego
otarta skórka z 1/2 pomarańczy (pominęłam)
Wykonanie:
Z jednej małej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Sok ze świeżej pomarańczy uzupełniamy sokiem z kartonika (tak abyśmy mieli 220 ml).
220 ml soku z pomarańczy, masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w większym rondlu. Następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszając twardą łopatką, parzymy przez mniej więcej 1 minutę. Ciasto wyjmujemy z rondla i studzimy. Stopniowo dodajemy jajka, miksując ciasto mikserem.
Papier do pieczenia tniemy na kwadraty wielkości 10 x10 cm. Na pojedyncze kawałki papieru do pieczenia szprycujemy (za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką) wianuszki z ciasta. Do garnka nalewamy oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości, i podgrzewamy do temperatury około 160 -170°C (tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany, polecamy zrobić próbę – usmaż jeden wianuszek).
W gorącym oleju umieszczamy wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, po czym usuwamy go). Wianuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone wianuszki wyciągamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu.
Wszystkie składniki lukru łączymy razem. Jeszcze gorące wianuszki zamaczamy w lukrze i odstawiamy.
Bardzo smaczne.
Przepis z Kuchni Lidla: https://kuchnialidla.pl/qwc1256
Składniki:
sok i skórka z 1 małej pomarańczy
sok pomarańczowy z kartonika lub butelki (u mnie Vitafit, bezpośrednio wyciskany z owoców)
180 g mąki pszennej (u mnie tortowa orkiszowa)
100 g masła
szczypta soli
4 jajka rozmiar L
od siebie dodałam łyżeczkę mielonej z cukrem wanilii
1 l oleju rzepakowego (do smażenia w garnku o średnicy nie większej niż 20 cm) - u mnie olej ze smalcem
Lukier:
120 g cukru pudru
około 30 - 40 ml soku pomarańczowego
otarta skórka z 1/2 pomarańczy (pominęłam)
Wykonanie:
Z jednej małej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Sok ze świeżej pomarańczy uzupełniamy sokiem z kartonika (tak abyśmy mieli 220 ml).
220 ml soku z pomarańczy, masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w większym rondlu. Następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszając twardą łopatką, parzymy przez mniej więcej 1 minutę. Ciasto wyjmujemy z rondla i studzimy. Stopniowo dodajemy jajka, miksując ciasto mikserem.
Papier do pieczenia tniemy na kwadraty wielkości 10 x10 cm. Na pojedyncze kawałki papieru do pieczenia szprycujemy (za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką) wianuszki z ciasta. Do garnka nalewamy oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości, i podgrzewamy do temperatury około 160 -170°C (tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany, polecamy zrobić próbę – usmaż jeden wianuszek).
W gorącym oleju umieszczamy wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, po czym usuwamy go). Wianuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone wianuszki wyciągamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu.
Wszystkie składniki lukru łączymy razem. Jeszcze gorące wianuszki zamaczamy w lukrze i odstawiamy.

Bardzo smaczne.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: