- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
Gnocchetti z porami
150 g zwykłej mąki pszennej
3 pory
4 jajka (jak duże to 3 starczą)
300 ml jarzynowego bulionu (ok z kostki)
20 g tartego Parmigiano Reggiano
100 g masła
gałka muszkatołowa
sól
przyrząd niezbędny: rękaw cukierniczy z płaską końcówką szeroką na 1,5 cm
Białą część porów pokroić, dwa na plasterki, trzeci drobno posiekać.
Do garnka wlać 250 ml wody, włożyć do niej pora posiekanego, 80 g masła, szczyptę soli, zagotować i gotować na małym ogniu aż por zmięknie. Zdjąć gar z ognia, wsypać jednym ruchem całą mąkę, energicznie zamieszać, postawić ponownie na ogień i gotować 1 minutę cały czas mieszając.
Ostudzić, wbijać po jednym jajku, dobrze mieszać zanim się wbije następne. Zrobi się z tego glutowaty kluch.
Tak ma być!
Masę włożyć do rękawa cukierniczego. Zagotować garnek osolonej wody, jak na makaron.
W międzyczasie poddusić na pozostałym maśle pory w plasterkach, dodać gorący bulion, pogotować około 10 minut, a potem zmiksować. Doprawić solą i gałką. Wyłożyć sos na ogniotrwały półmisek.
Wyciskać z rękawa 2-centymetrowe kluski prosto do wrzącej w garnku wody, odcinając nożem. Wyjmować od razu jak wypłyną łyżką cedzakową i układać na sos. Po wyjęciu wszystkich, posypać tartym Parmigiano i zapiec kilka minut w piekarniku, funkcja grill, aż będą złociste.
Z tej ilości wychodzą dwie duże albo trzy małe porcje. Dobrze byłoby też zapiekać w indywidualnych naczyniach ognioodpornych.
MzM
150 g zwykłej mąki pszennej
3 pory
4 jajka (jak duże to 3 starczą)
300 ml jarzynowego bulionu (ok z kostki)
20 g tartego Parmigiano Reggiano
100 g masła
gałka muszkatołowa
sól
przyrząd niezbędny: rękaw cukierniczy z płaską końcówką szeroką na 1,5 cm
Białą część porów pokroić, dwa na plasterki, trzeci drobno posiekać.
Do garnka wlać 250 ml wody, włożyć do niej pora posiekanego, 80 g masła, szczyptę soli, zagotować i gotować na małym ogniu aż por zmięknie. Zdjąć gar z ognia, wsypać jednym ruchem całą mąkę, energicznie zamieszać, postawić ponownie na ogień i gotować 1 minutę cały czas mieszając.
Ostudzić, wbijać po jednym jajku, dobrze mieszać zanim się wbije następne. Zrobi się z tego glutowaty kluch.

Masę włożyć do rękawa cukierniczego. Zagotować garnek osolonej wody, jak na makaron.
W międzyczasie poddusić na pozostałym maśle pory w plasterkach, dodać gorący bulion, pogotować około 10 minut, a potem zmiksować. Doprawić solą i gałką. Wyłożyć sos na ogniotrwały półmisek.
Wyciskać z rękawa 2-centymetrowe kluski prosto do wrzącej w garnku wody, odcinając nożem. Wyjmować od razu jak wypłyną łyżką cedzakową i układać na sos. Po wyjęciu wszystkich, posypać tartym Parmigiano i zapiec kilka minut w piekarniku, funkcja grill, aż będą złociste.
Z tej ilości wychodzą dwie duże albo trzy małe porcje. Dobrze byłoby też zapiekać w indywidualnych naczyniach ognioodpornych.

MzM