uwielbiam włoskie makarony, kluski, itd.
W ostatnich ,Wysokich Obcasach' jest przepis na gnocchi, czyli włoski klasyk - Agnieszki Kręglickiej.
Dobrze się złożyło, bo te gnocchi 'chodziły za mną od dawna'
400 g ziemniaków
80 g maki plus do wysypania stolnicy
1 żółtko
świeżo tarty parmezan
gałka muszkatołowa
sól 100 g masła
20 listków szałwii
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przepuścić przez praskę.Im będą bardziej suche tym lepiej.
Zagnieść elastyczne ciasto z mąką ,solą i gałką.
Uformować wałek, podsypując mąką.Pokroić małe kluseczki i ugotować w osolonym wrzątku.
Maso rozgrzać na patelni, wrzucić listki szałwii i smażyć, aż będą kruche.Gorącym masłem szałwiowym polać odcedzone kluski,posypać parmezanem i pieprzem.
W ostatnich ,Wysokich Obcasach' jest przepis na gnocchi, czyli włoski klasyk - Agnieszki Kręglickiej.
Dobrze się złożyło, bo te gnocchi 'chodziły za mną od dawna'

400 g ziemniaków
80 g maki plus do wysypania stolnicy
1 żółtko
świeżo tarty parmezan
gałka muszkatołowa
sól 100 g masła
20 listków szałwii
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przepuścić przez praskę.Im będą bardziej suche tym lepiej.
Zagnieść elastyczne ciasto z mąką ,solą i gałką.
Uformować wałek, podsypując mąką.Pokroić małe kluseczki i ugotować w osolonym wrzątku.
Maso rozgrzać na patelni, wrzucić listki szałwii i smażyć, aż będą kruche.Gorącym masłem szałwiowym polać odcedzone kluski,posypać parmezanem i pieprzem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: