Gnocchi z ricotty

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
GNOCCHI Z RICOTTY
Przepis i zdjecia mozna znalezc tutaj:
http://www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb/ultim...ic;f=6;t=001331
Skladniki wg przepisu oryginalnego / wystarcza na 6-8 porcji /:
1 kg ricotty / z mleka krowiego, a najlepiej koziego czy bawolego /
400 g maki
100 g jajek / zoltek i bialek /
100 g startego sera typu grana / parmigiano reggiano, grana padano czy innego /
szczypta startej galki muszkatolowej
troche siekanego szczypiorku / niekoniecznie /
- z podanych skladnikow zagniesc ciasto, utoczyc waleczki i pokroic je na gnocchi / np. wielkosci 1 cm x 2 cm /
- gnocchi wrzucic na gotujaca sie wode
- kiedy wyplyna na wierzch, pogotowac jeszcze przez chwile, wyjac lyzka cedzakowa i odsaczyc na sicie z nadmiaru wody
- podawac wymieszane z maslem i szalwia , z pesto / np. bazyliowym /, z sosem pomidorowym itp.

Z uwagi na to, ze jajka bywaja roznej wielkosci / po odwazeniu odpowiedniej ilosci nie wiadomo co zrobic z czescia jajka /, a maka roznej wilgotnosci, ja robie je tak:
- najpierw mieszam ricotte z jajkami / zwykle robie ciasto z 500 g ricotty, wiec daje 1 jajko / i startym serem
- potem dodaje odwazona make i zagnaiatam ciasto
- zwykle maki jest za malo / jajka jest troche wiecej / i ciasto lepi sie /, wiec dodaje jej tyle, aby mozna bylo utoczyc ladne waleczki

Ciasto i gnocchi mozna przygotowac wczesniej / nawet poprzedniego dnia /.
Zdjecie wstawie nastepnym razem / gnocchi robi sie tak szybko, ze nie zdazylam go zrobic /.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
brzmi to bardzo smakowicie, muszę wypróbować. może następnym razem zaskoczę moją włoską teściową pysznymi gnocchi??