Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Gnocchi z ricotty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 564767" data-attributes="member: 52"><p>GNOCCHI Z RICOTTY</p><p>Przepis i zdjecia mozna znalezc tutaj:</p><p><a href="http://www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?ubb=print_topic;f=6;t=001331" target="_blank">http://www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb/ultim...ic;f=6;t=001331</a></p><p>Skladniki wg przepisu oryginalnego / wystarcza na 6-8 porcji /:</p><p>1 kg ricotty / z mleka krowiego, a najlepiej koziego czy bawolego /</p><p>400 g maki</p><p>100 g jajek / zoltek i bialek /</p><p>100 g startego sera typu grana / parmigiano reggiano, grana padano czy innego /</p><p>szczypta startej galki muszkatolowej</p><p>troche siekanego szczypiorku / niekoniecznie /</p><p>- z podanych skladnikow zagniesc ciasto, utoczyc waleczki i pokroic je na gnocchi / np. wielkosci 1 cm x 2 cm /</p><p>- gnocchi wrzucic na gotujaca sie wode</p><p>- kiedy wyplyna na wierzch, pogotowac jeszcze przez chwile, wyjac lyzka cedzakowa i odsaczyc na sicie z nadmiaru wody</p><p>- podawac wymieszane z maslem i szalwia , z pesto / np. bazyliowym /, z sosem pomidorowym itp. </p><p></p><p>Z uwagi na to, ze jajka bywaja roznej wielkosci / po odwazeniu odpowiedniej ilosci nie wiadomo co zrobic z czescia jajka /, a maka roznej wilgotnosci, ja robie je tak:</p><p>- najpierw mieszam ricotte z jajkami / zwykle robie ciasto z 500 g ricotty, wiec daje 1 jajko / i startym serem</p><p>- potem dodaje odwazona make i zagnaiatam ciasto</p><p>- zwykle maki jest za malo / jajka jest troche wiecej / i ciasto lepi sie /, wiec dodaje jej tyle, aby mozna bylo utoczyc ladne waleczki</p><p></p><p>Ciasto i gnocchi mozna przygotowac wczesniej / nawet poprzedniego dnia /. </p><p>Zdjecie wstawie nastepnym razem / gnocchi robi sie tak szybko, ze nie zdazylam go zrobic /.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 564767, member: 52"] GNOCCHI Z RICOTTY Przepis i zdjecia mozna znalezc tutaj: [URL="http://www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?ubb=print_topic;f=6;t=001331"]http://www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb/ultim...ic;f=6;t=001331[/URL] Skladniki wg przepisu oryginalnego / wystarcza na 6-8 porcji /: 1 kg ricotty / z mleka krowiego, a najlepiej koziego czy bawolego / 400 g maki 100 g jajek / zoltek i bialek / 100 g startego sera typu grana / parmigiano reggiano, grana padano czy innego / szczypta startej galki muszkatolowej troche siekanego szczypiorku / niekoniecznie / - z podanych skladnikow zagniesc ciasto, utoczyc waleczki i pokroic je na gnocchi / np. wielkosci 1 cm x 2 cm / - gnocchi wrzucic na gotujaca sie wode - kiedy wyplyna na wierzch, pogotowac jeszcze przez chwile, wyjac lyzka cedzakowa i odsaczyc na sicie z nadmiaru wody - podawac wymieszane z maslem i szalwia , z pesto / np. bazyliowym /, z sosem pomidorowym itp. Z uwagi na to, ze jajka bywaja roznej wielkosci / po odwazeniu odpowiedniej ilosci nie wiadomo co zrobic z czescia jajka /, a maka roznej wilgotnosci, ja robie je tak: - najpierw mieszam ricotte z jajkami / zwykle robie ciasto z 500 g ricotty, wiec daje 1 jajko / i startym serem - potem dodaje odwazona make i zagnaiatam ciasto - zwykle maki jest za malo / jajka jest troche wiecej / i ciasto lepi sie /, wiec dodaje jej tyle, aby mozna bylo utoczyc ladne waleczki Ciasto i gnocchi mozna przygotowac wczesniej / nawet poprzedniego dnia /. Zdjecie wstawie nastepnym razem / gnocchi robi sie tak szybko, ze nie zdazylam go zrobic /. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Gnocchi z ricotty
Top
Bottom